Svět je velké divadlo a všichni jsme jeho herci

Praha - Mezinárodní den divadla slaví světová divadelní obec vždy 27. března, a to od roku 1961 na popud Mezinárodního divadelního institutu. V souvislosti s tímto svátkem předčítají umělci před oponami svých jevišť provolání, která poukazují na význam divadla v životě společnosti. Organizují se také národní a mezinárodní divadelní akce. V Česku se udílejí prestižní Ceny Thálie, které budou v Národním divadle předány o den později.

Autorem poselství, které letos zazní ze světových jevišť v souvislosti s Mezinárodním dnem divadla, je brazilský dramatik, spisovatel, teoretik a režisér Augusto Boal. Podle něj je život každé lidské společnosti do značné míry teatrální a jednou z hlavních funkcí dramatického umění je pomáhat lidem, aby si uvědomili teatrálnost každodenního života, kdy herci jsou zároveň i diváky, kdy jeviště a hlediště jsou zaměnitelné.

Jeho text reaguje hlavně na situaci, kterou vyvolala ekonomická krize. Veškeré počínání hrstky mocných a špatných politiků i finančníků označuje za špatné divadlo, v němž několik málo lidí mnoho získá a mnoho lidí přijde o všechno. „Politici z bohatých zemí se potají scházeli a přinášeli magická řešení. My, oběti jejich rozhodnutí, jsme zůstali diváky, co sedí v poslední řadě na bidýlku,“ napsal brazilský dramatik. Pod povrchní zdánlivostí lze podle něj spatřit v každé společnosti utlačovatele a utlačované. „Ukáže se nám nespravedlivý a krutý svět. Musíme vymyslet svět jiný. Je na nás, abychom ho vybudovali vlastníma rukama na jevišti, na prknech našeho života. Všichni jsme herci - být občanem neznamená žít ve společnosti, být občanem znamená společnost změnit,“ dodal.

Mezinárodní divadelní ústav

založený v roce 1948 organizací UNESCO a světově proslulými divadelními osobnostmi má dnes kolem stovky národních středisek po celém světě. První provolání napsal začátkem 60. let Jean Cocteau. V roce 1994 byl jeho autorem dramatik Václav Havel, do té doby se vystřídali například Arthur Miller, Peter Brook, Pablo Neruda, Luchino Visconti, Eugene Ionesco, Kirill Lavrov a Edward Albee.

  • Divadelní maska zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/762/76171.jpg
  • Divadelní maska zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/762/76170.jpg
Vydáno pod