Hrady a zámky budou přesvědčovat, že nejsou mrtvé

Křivoklát - Po zimní přestávce se otevírají brány českých hradů a zámků. Národní památkový ústav (NPÚ), který většinu z nich spravuje, se rozhodl zacílit na domácí návštěvníky a vyvrátit domněnku, že české hrady a zámky jsou mrtvými muzei, kde je každá prohlídka stejná. Chystají se noční prohlídky nebo návštěvy míst, kde se natáčely slavné filmy a pohádky. Na rodiny čeká zvýhodněné rodinné vstupné.

„Je nesmírně důležité nejen zpřístupnit objekty, ale docílit toho, aby se k nám veřejnost vracela, jednou, dvakrát, třikrát za sezonu,“ říká generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. „Máme skoro 80 koncertních sálů ve vlastní režii, takže chceme už letos takový malý pilotní projekt koncertních večerů na hradech a zámcích,“ prozrazuje hlavní kastelán NPÚ Milan Svoboda.

Při prohlídce komnat Konopiště budou moci návštěvníci potkat Františka Ferdinanda d´Este s rodinou, v Pardubickém kraji si informace o památkách stáhnou do mobilu a třeba na Křivoklátu je připraven nový okruh zahrnující staré gotické točité schodiště, které vede kaplí a končí na oratoři.



Národní památkový ústav spravuje celkem 103 českých a moravských objektů, z nichž devadesát je přístupných veřejnosti. Doufá, že s novou nabídkou se mu podaří čelit propadu návštěvnosti, který jen ve středních Čechách vloni dosáhl deset procent, a očekávanému poklesu zahraničních turistů.

Turistická sezona začíná 1. dubna. NPÚ připravil také projekt Oživlé památky, který by měl časem doprovázet i stejnojmenný specializovaný web. Oživlé památky chce NPÚ prezentovat prostřednictvím tematických měsíců.
Prvním z nich bude květen, kdy se budou otevírat třinácté komnaty jednotlivých památek, tedy místa, kam je běžně návštěvníkům vstup zapovězen. Uvidí práci restaurátorů nebo třeba historické krovy, sklepy či věže se starými hodinovými stroji. V červnu se připravují speciální akce pro děti, v červenci budou na programech prohlídky objektů v netradičních časech, třeba i večer a v noci. Září nabídne prohlídku míst, kde se natáčely slavné filmy a pohádky.

  • Český hrad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/768/76773.jpg
  • Interiér českého hradu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/768/76774.jpg