Památník na Vítkově poznamenaly Rituály dneška

Praha - Taneční soubor Company ProART uvedl 31. října v Národním památníku na Vítkově dva taneční kusy Martina Dvořáka. Představení současného tance nezávislého tanečníka, choreografa a hostujícího sólisty Baletu Landestheather Linz bylo spojené s komentovanou prohlídkou památníku. Tématem večera byly Rituály dneška.

„První choreografie Brotherhood (Bratrství) se věnuje reflexi české společnosti v období normalizace a po roce 1989. Je pro mne jistou sondou do stavu české společnosti a paralelou k nedávné minulosti,“ uvedl umělecký ředitel Company ProART a tvůrce představení Martin Dvořák. 

Druhá polovina večera patřila komornímu provedení Foreign Bodies (Cizí těla), které byly premiérově uvedeny v květnu tohoto roku v koprodukci s Filharmonií Brno. „Foreign Bodies zkoumají stav člověka, který je cizincem pro své okolí, ale zároveň sám pro sebe,“ doplnil Dvořák. 

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

„Samotný název večera Rituály dneška vybízí diváka k zamyšlení nad paralelami a odlišnostmi našich současných rituálů a těch ze dnů nedávno minulých. Určitým způsobem tak reaguje na nedávnou fotografickou výstavu Rituály normalizace Dany Kyndrové, která se konala na Staroměstské radnici v Praze,“ prozradila Jana Stanulová z Company Proset. 

Před představením bylo možné v rámci večera navštívit i komentovanou prohlídku historických prostor Národního památníku. „Památník prošel během dvacátého století různými osudy, které odpovídají osudům naší republiky, našeho státu. Skrze emocionální prožitek chceme genius loci budovy návštěvníkům přiblížit,“ upozornila před představením Barbora Kulihová - produkční Národního památníku na Vítkově.