Visací zámek pro Free Tibet

Praha - Punkrockoví veteráni z kapely Visací zámek jsou iniciátory koncertu na podporu Tibetu - Free Tibet 2009. V malém sále Lucerny vystupují dnes večer zhruba do půlnoci nejen oni, ale i další hudebníci rozmanitých žánrů, například Plastic People, Jiří Schmitzer, Monika Načeva nebo Zuby Nehty. Společné je jim, že všichni hrají bez nároku na honorář. Výtěžek akce bude věnován charitativním programům občanského sdružení Potala, které je podepsáno také pod projektem Tibet mysli.

Umělci, kteří dnes koncertují v Lucerně, se nechali slyšet, že nejsou lhostejní k tomu, co kdysi sami zažili. Není to tak dávno, kdy česká kultura byla nucena čelit perzekuci minulého režimu, odůvodnili svou podporu Tibetu.

Na koncertě bude také pokřtěno DVD s přednáškou 14. dalajlamy Cesta otevřené mysli, která se uskutečnila v Praze 11. října 2006.

Free Tibet 2009 je jednou z mnoha doprovodných akcí projektu Tibet mysli. V jeho rámci se chystá ještě jedno hudební vystoupení - 14. dubna ve velkém sále Novoměstské radnice. Zahraje Ivan Gutierrez vzpomínkový koncert na Zuzanu Navarovou k jejím nedožitým 50. narozeninám.

Projekt Tibet mysli (26. 2. - 14. 4.) vybízí prostřednictvím ukázek tradičního umění, současné tvorby a náboženství k otázkám: Jaká je vaše představa o životě v Tibetu a do jaké míry tibetská kultura ovlivňuje světovou. Vedle výstavy, jejímž záměrem je připomenout především padesáté výročí odchodu 14. dalajlamy do exilu a vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří s touto událostí soucítí, jsou připraveny také mnohé doprovodné akce.