Na Vinohradech uvádějí mrazivého Vojcka

Praha - Nový kmenový režisér pražského Divadla na Vinohradech Daniel Špinar nastudoval hru německého dramatika Karla Georga Büchnera Vojcek. Titulní postavu v sugestivním dramatu o manipulaci lidským jedincem ztvárnil Pavel Batěk, na jevišti se v dalších rolích objeví například Lucie Štěpánková, Martin Stropnický, Václav Vydra, Jiřina Jirásková nebo Daniela Kolářová. Jde o první pražské uvedení Vojcka na velké scéně.

Typickými znaky Vojcka jsou stísněná atmosféra, halucinační výstupy a drásavé obrazy. Dílo Karla Georga Büchnera z roku 1837 je jedním z prvních světových dramat, ve kterém se hrdinou stal ztrýzněný, vidinami pronásledovaný člověk.

„Je to takový básnický obraz, velmi krutý, o realitě jednoho člověka, který chce mít dobrý osobní život, ale společnost mu to rozmetá na prach,“ říká o hře režisér Daniel Špinar.
Německý dramatik se při psaní své nejslavnější hry inspiroval skutečným případem Johanna Christiana Woyzcka (1780-1824), bývalého vojáka a vlásenkáře, který v roce 1821 ze žárlivosti ubodal svou milenku. O tři roky později byl veřejně popraven v Lipsku.

Jevišti po celou dobu hry dominuje obrovský billboard se žvýkačkovým úsměvem. „Probourali jsme bariéru mezi hledištěm a jevištěm, aby neexistovala žádná brána, která by se dala zavřít,“ vysvětluje hostující scénograf Henrich Boráros.

Büchner zemřel ve třiadvaceti letech v roce 1837 zřejmě na tyfus. Jeho bratr nalezl v pozůstalosti spis čítající několik neočíslovaných stran bez názvu a rozhodl se je nepublikovat. Text zůstal bez povšimnutí až do roku 1879, kdy se spisovatel Karl Emil Franzos rozhodl poprvé vydat všechny spisy. Poprvé byl Vojcek uveden v roce 1913 v Mnichově.

  • Vojcek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/795/79412.jpg
  • Vojcek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/795/79437.jpg
Vydáno pod