Dokumenty na ČT: Neobyčejné životy (ne)obyčejných lidí

Praha – Česká televize přichystala na středeční večery nový dokumentární cyklus, v němž zachycuje životní a profesní příběhy významných českých herců současnosti. Dvanáct 52minutových dílů bude diváky provázet od dubna do června na ČT1 od 21:00. První z nich bude uveden dnes. Název cyklu Neobyčejné životy i metoda natáčení jsou odvozeny z Čapkovy prózy Život a dílo skladatele Foltýna.

Tento Čapkův poslední, nedokončený román je fiktivním životopisem. Sestaven je ze vzpomínek Foltýnových známých a příbuzných, které ukazují různorodost úhlů pohledu na jednu a tu samou věc. Bilanční dokumenty vznikaly pod taktovkou několika režisérů, například Viktora Polesného nebo Jiřího Stracha. Každý ke „své“ osobnosti přistoupil trochu jinak.

Nárožný, Hegerlíková, Bohdalová…

V prvním díle se představí Petr Nárožný, vyhlášený perfekcionista a vitální muž. Jeho příběh ukazuje, jak obrovský rozdíl může být mezi jevištěm a soukromím. Do natáčení se režisérka Alena Činčerová pustila v období Nárožného rekonvalescence po úspěšné operaci kolena. „U těchto věcí je důležité nenudit. Když jsou to nota bene staří lidé, já nevím, jak jinak o nás mluvit, vede to k takové jímavosti - a dnešní doba je rychlá a dynamická,“ uvedl k dokumentu herec.

Téměř 60 let prožila Antonie Hegerlíková v Divadle na Vinohradech. Hrála intelektuálky, hloupé báby i poběhlice, objevovala se i před filmovými a televizními kamerami a také rozhlasovým mikrofonem. Druhý díl Neobyčejných životů vypráví nejen o profesionálním životě této herečky, ale také o obyčejných lidských starostech a bolestech mimo divadelní prkna.

Viktor Polesný natočil třetí díl cyklu s Jiřinou Bohdalovou. O této herečce se mnoho napsalo a mnoho řeklo, ale tentokrát bude mluvit sama o sobě. „Její život nebyla taková legrace, jak si lidé myslí,“ uvedl Polesný s tím, že chtěl ve svém dokumentu ukázat humor herečky vyvážený jejím nelehkým osudem.

V dalších dílech se mohou diváci těšit na Neobyčejné životy Jiřiny Jiráskové, Josefa Abraháma nebo Stanislava Zindulky.