Pojďte, budeme si hrát…

Jaroměřice nad Rokytnou - S čím si hráli naše prababičky a pradědečkové, mohou vidět od začátku dubna návštěvníci zámku Jaroměřice nad Rokytnou. Na výstavě hraček z dávných časů nechybí panenky pro děvčata ani auta, vojáci nebo stavebnice pro kluky. K vidění je dokonce funkční parní stroj. Exponáty na výstavu v zámku zapůjčilo jednak Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou, jednak i soukromí sběratelé. Prohlédnout si je a nahlédnout nostalgicky do dob dávno minulých mohou zájemci do 21. června.

Za zlatý věk hraček je považováno 19. století, kdy se začaly masivně vyrábět. Existovaly ale samozřejmě daleko dříve. Například kolébkou panenek, které tvoří velkou část jaroměřické výstavy, se stal starý Egypt a Řecko. Šlo převážně o různé amulety, talismany a votivní sošky z hlíny.

Panenky hadrové, dřevěné, porcelánové…

Panenky patřily k oblíbeným  hračkám nejen dětí, ale například ve středověku byly velmi oblíbeny i u dospělých z vysokých vrstev. Panenky začali lidé vyrábět jako své vlastní napodobeniny.

První hadrová pochází podle historiků ze 3. století před n. l. V průběhu staletí se pak měnil nejen materiál, ze kterého byly panenky vyrobeny, ale i jejich vzhled. Zatímco kolem roku 1400 byly vyřezávány ze dřeva a připomínaly spíše obarvené kuželky, v 18. století již měly skleněné oči, paruky z pravých vlasů a preciznější řezbu.

„Začaly se modelovat opravdu krásné, jemné panenky z porcelánu nebo i první panenky z vosku,“ uvedla kastelánka zámku Jaroměřice Jana Petrová. Na počátku 19. století začali v Německu zhotovovat voskové hlavy panenek a na konci století páry zavedly francouzské porcelánky výrobu hlav z biskvitového (neglazovaného) porcelánu. První celuloidová panenka přišla na svět pravděpodobně v Americe kolem roku 1870.

Ke hře s panenkami patřily samozřejmě i další hračky, například domečky a jejich vybavení. Objevily se až kolem roku 1800 a vyráběly se z porcelánu, dřeva, stříbra i zlata. Předměty v nich byly miniaturními replikami předmětů denní potřeby, stejně jako dnes, a malé děti se na nich učily pomáhat rodičům.

I něco pro kluky

Na jaroměřické výstavě jsou ale k vidění i hračky pro kluky - dřevěná auta, vojáci, lodě nebo stavebnice. „Stavebnicové kostky se původně dělaly kamenné, pak se ale přešlo na kostky dřevěné, jak je známe dnes,“ doplnila Jana Petrová.

V prostorách zámku je vystaven i funkční parní stroj. „Považuji ho za svůj unikát. Bavila mě ta práce ho rozmontovat a přijít na to, jak fungoval,“ prozradil Radim Petr, také kastelán na zámku Jaroměřice nad Rokytnou.

Medvídek alias Teddy

Měkké hračky pocházejí z konce 19. století. Nejoblíbenější medvídek, kterého si návštěvníci mohou také v Jaroměřicích prohlédnout, je ale o něco starší. První byl vyroben už roku 1902. Jméno Teddy Bear dostal prý podle amerického prezidenta Theodora Roosevelta. Varianty, jak k tomu přesně došlo, jsou různé, všechny mají ale co do činění s medvědem, kterého Roosevelt odmítl zastřelit.

Předchůdci plyšových medvídků byli nepohybliví. Bývali vycpáni pilinami, slámou nebo senem. Vyráběli se dokonce z keramiky, skla či kovu.

  • Panenka zdroj: Muzeum hraček Rychnov nad Kněžnou http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/805/80471.jpg
  • Domeček pro panenky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/806/80505.jpg
  • Parostroj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/806/80507.jpg
  • Medvídek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/806/80506.jpg