La Putyka - první český nový cirkus

Praha - Vůbec první tuzemské představení žánru nový cirkus uvádí pražská scéna La Fabrika. Za průkopníka ve světě populární disciplíny považují divadelníci francouzský soubor Cirque du Soleil. V české verzi je dějištěm hospoda, kde akrobaté, artisté a tanečníci zosobňují myšlenky hostů. Kromě šesti repríz v La Fabrice mohou diváci nový projekt vidět i v červnu na festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové a na Lodi Tajemství bratří Formanů.

Příběh jedné hospody a jejího vrchního začíná při večerním zavírání. „Jirka Kohout jako hospodský se zakouká do piva, pozoruje, jak tam plují bublinky, jak stoupají a třpytí se a v každé té bublince něco čte. Vidí takové mikropříběhy, a ty se zobrazují na jevišti,“ vysvětluje režisér představení Martin Kukučka.



Kolébkou tzv. nového cirkusu je Francie. Žánr, který využívá klasickou cirkusovou techniku, kombinuje divadlo, tanec a akrobatická umění a patří ve světě mezi nejúspěšnější. U nás doposud na divadelní scéně chyběl, za jeho zrodem stojí herec Rostislav Novák.

„Nemáme tady v Čechách žádnou tradici výchovy v rámci nového cirkusu, takže herce jsme se snažili naučit tančit a akrobacii a profesionální gymnasty zase tančit a hrát,“ přibližuje iniciátor projektu Novák.