Byl by svět jiný, kdyby JFK nezemřel?

Praha - Milovníci dokumentárních filmů mají možnost shlédnout vynikající film Virtuální JFK: jak by to bylo ve Vietnamu, kdyby byl Kennedy naživu. Hlavním tématem snímku je otázka, co by mohl prezident Kennedy ve Vietnamu udělat, kdyby nebyl v roce 1963 zastřelen a byl znovu zvolen ve volbách roku 1964? Režisér Koji Masutani využil pro svůj film metodu „virtuální historie“, která na základě analýzy skutečných událostí (v tomto případě jednání prezidenta Kennedyho v klíčových situacích, které mohl vyřešit buď válečným konfliktem, anebo diplomatickou cestou) předkládá varianty následného vývoje, pokud by se nějaká situace byla odehrála jinak.

"Virtuální JFK: jak by to bylo ve Vietnamu, kdyby byl Kennedy naživu je prvním celovečerním dokumentem mladého osmadvacetiletého režiséra pocházejícího z Hongkongu. Svými dvěma krátkometrážními snímky si však už Koji Masutani získal dostatečné renomé, např. na festivalu v Cannes. Masutani vystudoval katedru mezinárodních vztahů, proto při svých výzkumech a rešerších postupuje velmi metodologicky. Film pracuje s metodou paralelních nebo virtuálních historií, velmi precizně analyzuje chování JFK v šesti konkrétních situacích, ve kterých nabízí i hypotetické vize dalšího vývoje, kdyby Kennedy nezemřel," přibližuje snímek dokumentaristka Andrea Slováková.

Film vznikl především díky dosud nezveřejněným archivním záznamům, dokumentům, zvukovým páskám a svědectvím a výpovědím z konferencí týkajících se tohoto tématu. Dokument měl premiéru v kině Bio Oko 4. dubna. Virtuální JFK neodpovídá jednoznačně na otázku vyřčenou v podtitulu snímku, ale nechává na divákovi, aby sám na základě předložených indicií došel k vlastnímu závěru, jak by se prezident Kennedy zřejmě zachoval.

V souvislosti s promítáním snímku navštíví Prahu jeho producent Peter O. Almond, který se ve dnech od 26. do 28. dubna zúčastní jednotlivých projekcí tohoto díla v kině BIO OKO, při nichž proběhne diskuse s diváky o přípravách a vzniku filmu, ale také o jeho ohlasech a diskusi, kterou vzbudil v USA i napříč celým světem.

Peter O. Almond je režisér a producent společnosti Beacon Pictures. Po několik desetiletí kombinoval ve své tvorbě témata zaměřená na veřejnou službu, politické otázky, žurnalistiku, píše také a produkuje filmy. V roce 2000 produkoval Almond společně s Kevinem Costnerem a Armyanem Bernsteinem historický film Thirteen days / 13 dní (USA, 2000, 145 min), který líčí události americké zahraniční politiky roku 1962.

Celosvětově úspěšný film Virtuální JFK: jak by to bylo ve Vietnamu, kdyby byl Kennedy naživu zahájí Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava, který proběhne 27. 10. - 1. 11. 2009.