Fotograf Vladimír Birgus slaví, Leica s ním

Praha - Dosud z větší části nevystavované a nepublikované snímky fotografa a významného teoretika a pedagoga Vladimíra Birguse představuje pražská Galerie Leica. Výstava pojmenovaná Okraje reality Vladimíra Birguse ukazuje třicítku velkoformátových snímků z cyklu Cosi nevyslovitelného, na němž tvůrce pracuje od poloviny 70. let. Koná při příležitosti autorových 55. narozenin a také ročního působení galerie ve Školské ulici; k vidění zde bude do 17. května.

„Tvorba Vladimíra Birguse je zajímavá v tom, že do českého prostředí, kde dominovala humanistická fotožurnalistika, výtvarný fotožurnalismus nebo sociální dokument, přinesl fotografie, které velice odvážně pracovaly s fotografickým obrazem: nezachycovaly žádný děj, neměly hlavní motiv, velice často se to hlavní dělo na okrajích obrazu nebo byl hlavní motiv dokonce přeseknutý rámem,“ řekl při zahájení výstavy fotograf, teoretik a Birgusův žák Tomáš Pospěch. Autor podle něj přinesl tendence newyorské školy fotografie, reprezentované napříkald Robertem Frankem; pohrával si s obrazem a zachycoval podnětné „nedění se“.

Cosi nevyslovitelného se děje hlavně v zahraničí

Svůj hlavní fotografický cyklus Cosi nevyslovitelného vytváří Birgus nepřetržitě od dob studií na FAMU. Fotografuje obvykle v zahraničí, tam má čas, kterého se mu v Praze nedostává. Lidé jsou na jeho snímcích často zachyceni obrácení zády, s pohledem upřeným do dáli, cloní si oči, aby lépe viděli. Zasaženi něčím mimo obraz sledují to, co divák nevidí. Většinu snímků lze vnímat jako pocity z velkoměst - vypovídají i o smutku, pocitu vykořenění či osamělosti člověka uprostřed davu.

„Je to jeho typická tvorba, ale netypická výběrem fotografií - výstava je příjemným osvěžením i pro znalce,“ uvedl Pospěch. Birgus výstavu označil za krásný dárek k narozeninám a poděkoval ředitelce Galerie Leica Janě Bomerové za výdrž, s jakou galerii už řadu let vede.

Vladimír Birgus vystudoval obor literatura-divadlo-film na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, paralelně i fotografii na FAMU. V letech 1998 až 2002 vedl Kabinet dějin a teorie fotografie na FAMU, od roku 1990 je vedoucím Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Je autorem a spoluautorem 25 knih, byl kurátorem mnoha výstav uvedených v řadě zemí. S Janem Mlčochem sestavil výstavu Česká fotografie 20. století, která je do 26. července otevřena v německém Bonnu. Měl 55 autorských výstav a vyšly mu dvě monografie.

  • Zleva: Vladimír Birgus, Jana Bomerová (ředitelka Galerie Leica Praha) a Tomáš Pospěch autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/816/81571.jpg
  • Okraje reality Vladimíra Birguse autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/816/81569.jpg