Krása barokního skla rozzářila UMPRUM muzeum

Praha - Unikátní malby na sklo a porcelán z dílny barokních umělců Daniela a Ignáce Preisslerových představuje Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Na expozici je poprvé vystaven i kompletní soubor takzvaných podmaleb včetně několika čerstvě zrestaurovaných předmětů. Malíři působili ve službách hrabat Kolowratů Liebsteinských v Kunštátu. Předměty z jejich východočeské dílny se brzy dočkaly velkého ohlasu. Výstava Daniel a Ignác Preisslerové. Barokní malíři skla a porcelánu potrvá do 14. června.

Ignác a jeho otec Daniel malovali na české sklo i míšeňský nebo orientální porcelán groteskní motivy s postavami Číňanů, ale i opice, ptáky nebo fontány. „Malovali černou barvou, červenou (to jsou obě železité barvy), štětcem podle předloh a používali vyvyšované zlato, to znamená, že malovali do linií,“ upřesnila techniku umělců kurátorka výstavy Helena Brožková.

Původně byl za autora považován jen Ignác, teprve nedávno historici zjistili, že tvůrcem originálního rukopisu byl jeho otec Daniel. Jejich práce je ale téměř k nerozeznání. „Oni navíc ani nesignovali, takže nemůžeme určit, co maloval starší a co mladší,“ upozornila kurátorka.

Ve světě obchodu s uměním mají dnes Preisslerovské artefakty obrovskou hodnotu, výjimečně se objevují i na zahraničních aukcích, kde například jen za jedinou sklenici sběratelé platí statisícové částky.

Expozice zahrnuje díla ze sbírek muzea, jejichž kolekci tvoří především dary Vojtěcha Lanny, sběratele, mecenáše a spoluzakladatele muzea, i předměty ze soukromých sbírek. „V roce 1906 věnoval Lanna přes 3000 podstatných předmětů ze své sbírky muzeu, to vytvořilo základ dnešní opravdu významné sbírky,“ upřesnila Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea. Lannova kolekce včetně předmětů malířů Preisslerových dnes v muzeu čítá kolem pěti tisíc exponátů.

Ignác Preissler se narodil v Orlických horách v roce 1676, zemřel v roce 1741 v Kunvaldu. Odborníci vysoce hodnotí Preisslerovu tvorbu pohárů a číší, které byly zdobeny mytologickými a loveckými scénami. Preissler pracoval v letech 1729 až 1732 pro majitele rychnovského panství Františka Karla Libštejnského z Kolovrat.

  • Číše zdroj: Uměleckoprůmyslové muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/825/82443.jpg
  • Miska s mytologickými výjevy zdroj: Uměleckoprůmyslové muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/825/82441.jpg