Pražské jaro je (skoro) připraveno ke startu

Praha - Mezinárodní hudební festival Pražské jaro i na svém nadcházejícím 64. ročníku představí publiku ty nejlepší hudebníky, dirigenty, pěvce a jiné umělce z celého světa. Budou mezi nimi nejvyhledávanější současný tenorista Juan Diego Floréz, houslistka Annie-Sophie Mutterová, dirigent Jiří Bělohlávek nebo tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkovi. Festival se uskuteční od 12. května do 3. června a nabídne téměř 60 akcí. Některé z nich, včetně zahájení, bude přenášet Česká televize.

Není ještě jisté, kdo povede vyprodaný úvodní koncert 12. a 13. června v Obecním domě, na němž Symfonický orchestr Českého rozhlasu přednese Smetanovu Mou vlast - původně zamýšlený estonský dirigent Neeme Järvi náhle vážně onemocněl.

Dramaturgie festivalu se neomezuje pouze na klasická díla světové hudební literatury. V Kongresovém centru bude uvedena multimediální symfonie Pán prstenů od amerického skladatele Howarda Shorea. Zazní i moderní hudba nejmladší generace v podání souboru Konvergence.

„Pražské jaro se významně programově věnuje odkazu díla Bohuslava Martinů. Jeho díla jsme zařadili mozaikovitě do celého festivalu,“ připomíná ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Podle očekávání zmizely vstupenky na koncerty Juana Diega Floréze a legendární německé houslistky Anne-Sophie Mutterové. Obrovský zájem je podle pořadatelů o Pražskou komorní filharmonii s Jiřím Bělohlávkem a Dagmar Peckovou. Vyprodaný je též závěrečný koncert České filharmonie s jejím budoucím šéfdirigentem Eliahu Inbalem. 

Volné lístky mimo jiné zbývají na koncert Filharmonie Bohuslava Martinů, Janáčkův komorní orchestr, České noneto či společný koncert Ivana Ženatého, Lucie Ceralové a Stanislava Bogunii. Seznam koncertů Pražského jara se nachází na internetové stránce www.festival.cz.

Pražské jaro se těší finanční podpoře sponzorů a ministerstvo kultury jej dává za příklad ideálního vícezdrojové financování. Loni si lidé koupili před 36 tisíc vstupenek, o deset procent více než v roce 2007.

Do programu letošního ročníku bylo už podruhé zařazeno promítání jednoho z klasických filmů němé éry doprovázené dodatečně zkomponovanou a živě hranou hudbou. Letos se představí Jan Klusák s doprovodem ke slavnému dílu režiséra Gustava Machatého Erotikon. Nabídku Pražského jara letos opět rozšíří spolupráce s Národním divadlem Praha a Státní operou Praha. Zájemci mohou zhlédnout opery Rusalka, Evžen Oněgin a Rinaldo a také taneční večer v režii světoznámých bratrů Bubeníčkových.

V průběhu festivalu bude ČT vysílat několikaminutové aktuality Echo Pražského jara, které budou od 12. května do 3. června vždy na ČT2 přinášet novinky, zajímavé informace a postřehy z festivalového dění. Nebudou chybět rozhovory a setkání s interpretačními špičkami z celého světa.

Vydáno pod