Helena Třeštíková si z Cannes přiveze cenu MEDIA European Talent

Praha - Dokumentaristka Helena Třeštíková se dočkala dalšího významného mezinárodního úspěchu s projektem Zázrak po 35 letech, který započala jako svůj vůbec první film v profesionální praxi. Dohromady 345 filmových tvůrců žádalo v rámci programu Evropské unie MEDIA o podporu na vývoj hraného, dokumentárního, animovaného filmu či seriálu. Cenu MEDIA European Talent za nejlepší projekt si převezme česká režisérka 15. května z rukou evropské komisařky Viviane Redingové na fimovém festivalu v Cannes. Česká televize dokument připravuje do vysílání na svém prvním programu.

Cena programu MEDIA pro Helenu Třeštíkovou znamená pozvání na festival a především bude režisérce poskytnuta profesionální pomoc na trhu (Marché du Film), kde bude její projekt Zázrak po 35 letech patřičně propagován a nabídnut evropským producentům. „Projekt Heleny Třeštíkové byl ohodnocen evropskými experty z řad producentů jako nejkvalitnější v daném období jednoho roku,“ říká Barbora Ondrejčáková z české kanceláře programu MEDIA. Ondrejčáková také zdůrazňuje, že by úspěch Třeštíkové mohl otevřít oči ostatním českým žadatelům o evropské peníze na fimové projekty.

Zázrak po 35 letech

Ve svém prvním snímku započala režisérka sledování těhotné mladé ženy přes porod až do šesti měsíců života jejího syna. Dnes už dospělého syna sleduje dokumentaristka až do španělského San Sebastianu, kde v současné době žije.

„Když jsem před pětatřiceti lety začínala s metodou časosběrného dokumentu, nenapadlo by mě, že filmy René nebo Zázrak uspějí v mezinárodním měřítku a po tolika letech. Z toho vyplývá, že se nikdy nemá nic vzdávat a všechno je třeba vydržet a dokončit,“ říká Helena Třeštíková, která v současné době ve střižně dokončuje dokument o mladé narkomance jménem Katka.

Program MEDIA na podporu evropských filmových a televizních projektů vznikl už v roce 1991. V současné době probíhá jeho čtvrtá generace MEDIA 2007 s celkovým rozpočtem nezanedbatelných 755 milionů eur na období let 2007 až 2013. Helena Třeštíková je prvním českým filmovým tvůrcem, který získal mezi stovkami projektů toto každoroční ocenění.