Pestrou diváckou podívanou slibuje multimediální výstava ZOOM IN

Praha - Performance, videoprojekce a objektové instalace vystavují po dobu tří týdnů zahraniční studenti z magisterského programu Visual Arts Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Vizuálně překvapivý projekt s názvem ZOOM IN od 7. do 28. května proměňuje Galerii VŠUP na prostor pro různá média spojené jednotným tématem „marnost nad marnost“. Výstava by mohla polemizovat o významu každodenních zkušeností a jejich aplikací ve vizuální tvorbě.

Expozice otevírá prostor k reflexi a dotýká se odpovědí na otázky typu: Co je a není marnost? Lze ji definovat? Je kontraproduktivní?  „Marná snaha“, „zbytečnost“ nebo „pro nikoho“ - to jsou výrazy, u kterých bychom mohli mít pocit, že rezignují na smysluplné výstupy případných aktivit.

V současné společnosti můžeme spíše pozorovat snahy o popření marnosti, například konzumním chováním, nebo naopak snahou o duchovní naplnění. Naproti tomu současní vizuální umělci často pracují s marností jako s výchozím principem nebo osobním základním pocitem. Jejich strategie marnosti může popírat nebo vytěsňovat na okraj zájmu některé základní prvky obsahových sdělení, bez nichž jsme si donedávna význam umění neuměli představit. Tyto prvky můžeme popsat například jako námět a téma. Marnost můžeme také vnímat jako prostor bez ambicí, prostor, který poskytuje útočiště pro nezávaznou hru bez kalkulace s přímým výstupem do společnosti.

Během konání výstavy Zoom In bude možné v Galerii VŠUP zakoupit knihy, katalogy a propagační brožury Nakladatelství VŠUP.

Vydáno pod