Podle kalendáře klasické hudby začíná Pražské jaro

Praha - Více než padesát symfonických, komorních, jazzových koncertů a recitálů a osm divadelních představení nabídne letošní ročník festivalu Pražské jaro. Největší česká přehlídka klasické hudby se koná po čtyřiašedesáté - od 12. května do 3. června. Česká televize bude v přímém přenosu vysílat zahajovací koncert z Obecního domu (ve 20:00 na ČT2). Tradiční Smetanovu Mou vlast v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu měl původně dirigovat estonský dirigent Neeme Järvi. Z důvodu nemoci taktovku ale převezme Polák Antoni Wit.

Lístky na oba úvodní koncerty (druhý je zařazen na 13. května) jsou už beznadějně vyprodány. Milovníci vážné hudby nemají šanci získat ani vstupenku na koncerty legendární německé houslistky Anne-Sophie Mutterové a Juana Diega Floréze. Peruánský tenorista zazpívá 15. května v Praze poprvé, pořadatelé o jeho vystoupení v Česku usilovali sedm let.

Vyprodaný je též závěrečný koncert České filharmonie s jejím budoucím šéfdirigentem Elijahu Inbalem. Mimořádný zájem vzbudil i koncert Pražské komorní filharmonie s Jiřím Bělohlávkem a mezzosopranistky Dagmar Peckové.

Bonbonek Martinů. V srpnu 2009 uplyne padesát let od úmrtí Bohuslava Martinů, jeho osobnost i tvorbu připomíná dvouletý projekt Martinů Revisited, jehož součástí jsou stovky koncertů, výstav, přednášek a festivalů u nás i v zahraničí. Poctu tomuto skladateli vzdá 15. května v rámci Pražského jara také těleso po něm pojmenované - Filharmonie Bohuslava Martinů. 11. května byla také v Českém muzeu hudby zahájena výstava s názvem Fenomén Martinů.

Pražské jaro neznamená jen hudbu. Do programu letošního ročníku bylo už podruhé zařazeno promítání jednoho z klasických filmů němé éry, doprovázené dodatečně zkomponovanou a živě hranou hudbou. Letos se představí Jan Klusák s doprovodem ke slavnému dílu režiséra Gustava Machatého Erotikon.

Nabídku Pražského jara letos také opět rozšíří spolupráce s Národním divadlem Praha a Státní operou Praha. Zájemci mohou zhlédnout opery Rusalka, Evžen Oněgin a Rinaldo a také taneční večer v režii světoznámých bratrů Bubeníčkových.

Zase dobrý…

V předvečer zahájení festivalu Pražské jaro, 10. května, se na Staroměstském náměstí uskutečnil koncert, propojující dva na první pohled odlišné světy - sport a klasickou hudbu. Koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR se konal ve spolupráci pořadatelů Pražského jara a Pražského mezinárodního maratonu, který ten den v Praze vrcholil.

Společná akce měla symbolizovat ukončení sporů mezi sportovci a filharmoniky, kterým se nelíbilo, že omezení během maratonu jim působí organizační problémy.

Tradice Pražského jara, nejvýznamnějšího domácího festivalu klasické hudby, sahá až do roku 1946. V tomto roce byl festival založen, za přispění především České filharmonie, na oslavu konce 2. světové války. Pražské jaro zahajuje vždy 12. května, ve výroční den úmrtí skladatele Bedřicha Smetany, jeho cyklem symfonických básní Má vlast.

Pražské jaro - další informace o festivalu a programu; Česká televize bude několikrát týdně, vždy od 20:00 na ČT2, přinášet Echo Pražského jara 2009 - kaleidoskop okamžiků, rozhovorů a postřehů, zařazeno bude i v iVysílání;