ČT dnes nabídne dokument o životě se zjevením

Praha - Televizní verzi dokumentárního filmu Ivetka a hora, který získal Cenu pro nejlepší český dokumentární film roku na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2008, uvede dnes ČT. Portrét ženy, jejíž příběh začal v roce 1990 v jejích 10 letech, kdy společně s kamarádkou a mladším bratrem prožila na hoře Zvir na severovýchodním Slovensku mariánské zjevení, zhlédnou diváci od 20:00 na ČT2.

Na východním Slovensku, blízko obce Litmanová, měly dvě školačky na hoře Zvir mariánská zjevení. Trvala od roku 1990 do roku 1995 a na místo uprostřed lesů přišly během těchto let miliony lidí. Přicházejí dodnes, v září 2008 byla hora vyhlášena poutním místem.

Ivetě Hudákové (roz. Korčákové), která Pannu Marii nejen viděla, ale také s ní rozmlouvala, je dnes třicet let. Ve filmu hovoří o své složité životní cestě, na níž figuroval i pobyt v klášteře.

Režisér Janeček se nezaobírá tím, zda se zázrak udál, či nikoliv (i když sama Iveta si jednou tuto otázku sama položí a velmi osobitě ji zodpoví), ale líčí příběh člověka, kterému se v životě přihodilo něco spirituálního, co mu zcela změnilo život. Vnímá a respektuje jedinečnou zkušenost hlavní hrdinky a snaží se ji přiblížit sobě i ostatním.

Iveta Hudáková hostem pořadu Uvolněte se, prosím.