Národní divadlo nabízí nadčasovou Rusalku

Praha - Rusalka, nejznámější a jedna z nejhranějších oper Antonína Dvořáka, se dočkala nového nastudování. Premiéru bude mít v rámci Pražského jara dnes v 19 hodin v Národním divadle. Podle tvůrců nemá být inscenace extrémně moderní, ale ani pohádková. V titulní roli alternují Dana Burešová, Maria Haan a Wioletta Chodowicz. Ve dvojroli Cizí kněžny a Ježibaby se v inscenaci objeví Dagmar Pecková, v alternaci pak Jolana Fogašová.

„Dagmar Peckovou jsme získali právě díky spojení dvou rolí, Ježibaby a Cizí kněžny. Celá koncepce inscenace se odvíjí od tohoto nového pojetí, neboť to interpretujeme jako osud ženy, která ve svém životě nenachází mír, což je zapříčiněno jejím negativním přístupem a špatnými zkušenostmi v lidské společnosti. Jsem rád, že toto pojetí Peckovou zaujalo a spolupráce byla velmi plodná,“ prozradil režisér inscenace Jiří Heřman v rozhovoru pro ČT24.

Cizí kněžna dokáže zničit lásku mezi Rusalkou a Princem a přes tento zmar se vlastně mstí celému lidstvu. „Nerozlišuji režii na klasickou a moderní, týká se srdce a toho, co prožíváme. Myslím, že samotný Dvořák vložil do všech těch postav nejenom pohádkovost, ale i opravdovost lidského citu, lidské duše,“ říká Dagmar Pecková.

Nová inscenace nechce bořit tradice

Choreografie se ujal Jan Kodet. „Doufám, že diváci pochopí, že i v Praze se dá opera dělat jinak. Nadčasové pojetí scény a kostýmů, jak to inscenoval Jiří Heřman, bylo pro mě jako choreografa inspirující, neboť v čistém prostoru pohyb velmi vyniká,“ uvedl.

Zvlášť důležitý je světelný design, který spolu se scénickými prvky bude pro nové nastudování charakteristický. Po hudební stránce ale inscenace tradice bořit nechce - podle dirigenta Jakuba Hrůši „nanejvýš ty klišovité, které nemají žádnou hloubku a každého diváka hned napadnou“.

Antonín Dvořák zkomponoval Rusalku na sklonku svého života - podle znalců opery je její krása výsledkem souznění talentu a přátelství skladatele a jeho libretisty Jaroslava Kvapila. Rusalka měla premiéru tři roky před Dvořákovou smrtí a od té doby se v Národním divadle hraje téměř nepřetržitě.