Město Loket se stará o své přírodní divadlo

Loket - Přírodní divadlo v malebném zátiší hradu Loket čeká zásadní rekonstrukce. Radnici se podařilo získat z evropských fondů téměř 40 milionů korun. Diváky i herce čeká pohodlnější zázemí. Stavební práce by neměly narušit kulturní program, který je ovšem letos chudší o tradiční operní festival.

Jedno z nejkrásnější evropských přírodních divadel vzniklo v parku pod loketským hradem před deseti lety. Dřevěné pódium i sezení v hledišti je ale už značně zchátralé. V amfiteátru chybí vodovod a zázemí pro herce. Radnice proto rozhodla o kompletní rekonstrukci. „Jádro akce spočívá ve výstavbě šaten, sociálního zázemí i kanalizace, přístupové cesty a mostu,“ informuje starosta města Jaroslav Hlavsa.

Tradiční operní festival byl zrušen kvůli nezájmu sponzorů. „Snažíme se připravit operní program alespoň ve zkrácené verzi. Jedna tradiční Rusalka a komorní koncerty,“ upřesnil zástupce pořadatelského Loketského kulturního léta Jan Ježek.

Konkrétní podoba akce bude známa až ve druhé polovině května. Naopak jasno už je v rockových a folkových koncertech. Těch letos loketský amfiteátr zažije nejvíc v historii. Návštěvníci se mohou těšit na koncert legendární skupiny Saga z Kanady, dále na písničkářku Suzanne Vega, která bude mít koncert s Čechomorem, na konci léta vystoupí maďarská Omega.

Divadlo pod hradem bude i jednou ze zástavek evropského turné ruských Alexandrovců. Vystoupení už teď podle starosty vyvolává u obyvatel města rozporuplné reakce. „Barevné spektrum kapel, které tu vystupují, je od hnědé až po temně rudou, není doba na to, abychom zakládali nějaké komise,“ komentuje reakce starosta.