Lollipop Monster - svět není černobílý, je to chaos

Praha - Patnáctiletá Ari pochází z navenek spokojené trendy rodiny jako vystřižené z katalogu na panenky Barbie. Oona vyrůstající v uměleckém prostředí se zasekla v temném berlínském undergroundu 80. let. Obě spojuje potřeba najít způsob, jak se vyrovnat s chaosem kolem sebe, a nutkání ničit se.

Film německé režisérky Zisky Riemannové vypráví o přátelství dvou teenagerek, jakkoli nepravděpodobném, které je pro obě spásným únikem. Jejich rodiče předstírají normální stav, ale jen zastírají chaos. S pokrytectvím v nefungujících rodinách se dívky vypořádávají sebedestrukcí – Ari nevázaným sexem, Oona rozškrabáváním předloktí do krve.

„Hledají svobodu, autenticitu, kterou ve svých rodinách nenašly. U jedné spáchal otec sebevraždu a ona se za to cítí vinná. Ta druhá má zase psychicky nemocného bratra a její matka se k oběma chová, jako by byly ještě malé děti. Dívky se se svými životy nemohou vypořádat a spojí je touha po pochopení a společná rebelie vůči světu,“ vysvětluje Ziska Riemannová.

Svůj celovečerní debut představila v Praze na festivalu filmů německy mluvících zemí Das Filmfest. Je prý částečně inspirován jejím dospíváním a dospíváním její tehdejší kamarádky Luci van Orgové, s níž se opět po letech sešla a společně napsali k Lollipop Monster scénář.

Těžké téma je v jejich filmu zpracováno podle režisérky „trochu jinak“, než by se možná dalo čekat. „Je podáno hlavně s černým humorem,“ vysvětluje. „Film je vyprávěn velmi svižnou formou. Oproti např. tzv. berlínské škole - směru, který sociální témata vypráví takovou tichou formou, která jde velmi hluboko do podstaty dramatu.“

Riemannová je především kreslířkou komiksů a to je znát i na zpracování snímku. Komiksové vyprávění je obohaceno animovanými vsuvkami. „Například ve vykreslování charakteru postav hraje právě tento přístup velkou roli. Komiks často používá velká klišé, která jsou ale pro mě osobně autentičtější než jasná realita. Takže obě dívky jsou velké extrémy, jedna je černá, druhá bílá,“ podotýká režisérka.

Kromě komiksových prvků kombinuje hraný film také s amatérskými videy a hudebními klipy fiktivní expresivní kapely Zvíře. Jejím zpěvákem je Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten, texty napsaly samy scenáristky.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Do českých kin vstupuje Lollipop Monster 27. října. Diváci ho ale měli možnost vidět už na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde získal zvláštní uznání poroty Mezinárodní federace filmových klubů FICC. Byl také součástí pražské části už zmíněné přehlídky Das Filmfest, která do 28. října pokračuje v Brně.

LOLLIPOP MONSTER. Německo, 2011, do 12 let nevhodný. Režie: Ziska Riemannová. Scénář: Ziska Riemannová, Luci van Orgová. Kamera: Hannes Hubach. Hrají: Jella Haaseová, Sarah Horvathová, Nicolette Krebitz, Thomas Wodianka aj. V kinech: od 27. října.