Nedodržený slib - člověk míní, dějiny mění

Praha – Slovenský snímek Nedodržený slib o židovském chlapci, který od čtrnácti let místo za míčem, jak sliboval jeho fotbalový talent, musel utíkat před nacistickým režimem, se opírá o silné základy, které by byly dobrou berličkou i pro mnohem chatrnější filmy. Zachycuje příběh, který se skutečně stal - a navíc v době, jež je sama o sobě filmařsky i divácky atraktivní – během druhé světové války. Ve světě vzhůru nohama se všechny sny a plány čtrnáctiletého chlapce se žlutou hvězdou smrsknou na boj o přežití, který ho nutí zestárnout rychleji, než by si kdy přál.

Napsal sám život…

„Příběhy, které se skutečně staly, jsou těmi nejvděčnějšími dramaty,“ říká režisér snímku Jiří Chlumský, „je téměř nemožné vymyslet zápletku, kterou stvořil skutečný život a kterou dějiny potvrdily.“

Události v kultuře o filmu Nedodržený slib (zdroj: ČT24)

Film vznikl na základě stejnojmenné knihy Nedodržaný sľub Martina Petráška, původním jménem Martina Friedmanna, který na konci 60. let emigroval do USA – přes Izrael, kam odešel o deset let dříve ze Slovenska – a ve Spojených státech žije dodnes.

Stejně jako spisovatel a scenárista Jan Novák, který podle Petráškovy knížky napsal scénář. Sám autor se v závěru filmu také objeví. V období let 1939 až 1945, kdy se děj Nedodrženého slibu odehrává, Martina ale hraje 16letý Slovák Samuel Spišák.

Chlapec, který se uměl prokopat

Název filmu odkazuje k prosbě, kterou pronese na oslavě Martinovy bar micvy jeho otec – aby se všichni členové rodiny za rok opět sešli u společného stolu. Byl ale právě vyhlášen Slovenský stát, v jehož čele stanul Jozef Tiso, farář z Bánovce, k němuž chodil Martin se svými kamarády často zvonit na zvon místního kostela, a cesty košaté rodiny Friedmannovy jsou doslova nevyzpytatelné.

Martinovi příbuzní dostávají jeden po druhém povolávací lístečky do transportů. Martin ale nechce čekat, až na něho dojde řada, a dobrovolně se nechá odvézt do tábora v Seredi, kde je také jeho kamarád a fotbalový spoluhráč.

Sportovní talent Martina zachrání před cestou na konečnou, kterou je Osvětim, notná dávka štěstí ho posléze pošle do plicního sanatoria. Ochrannou ruku nad ním pomáhá paradoxně držet i jeho chlapecká lehkovážnost, která mu brání uvědomit si úplně riskantnost některých situací a rozhodnutí.

V léčebně je Martin poprvé nucen zapřít, že je Žid, a aby přežil, bude tak muset učinit ještě dvakrát. (Téma náboženství v Nedodrženém slibu by bohatě vystačilo na samostatný článek.) Jako zemědělský dělník v klášteře i jako jeden z partyzánské skupiny, kterou vytvořili členové sovětských výsadkářů. Jak se ukáže, nejsou o moc menšími antisemity než Němci. Filmový příběh končí s válkou, kdy Martin, „o sto let starší“, stojí na novém začátku.

Vedlejší příznaky pravdivých příběhů

Jistě se najde nějaký frfňal s otázkou, proč zas někdo točí film o něčem tak notoricky známém, jako je druhá světová. Nutno říct na preventivní obranu, že i kdyby slovenský Nedodržený slib byl totální filmařský omyl - jako že není, jen výpovědní hodnota onoho „podle skutečné události“ je nosná sama o sobě a připisuje mu větší významné plus. Zároveň ale zpracování takového příběhu svazuje tvůrce víc, než kdyby jeho autorem byl scenárista s velkou fantazií, co si v dětství rád hrál na vojáčky – a sešněrování je na výsledku znát.

Snaha vměstnat do dvou hodin pokud možno co nejvíc událostí brání se u některé z nich pozastavit. Tvůrci za sebou sekají jednotlivé sekvence z Martinova života jako Baťa cvičky a soustředí se na vyprávění na úkor větší propojenosti a toho, co je uloženo pod povrchem.

Vedle scén, které diváka zasáhnou přímo do osrdí, jako třeba Martinova židovská modlitba v katolickém kostele, jsou tak ve filmu i scény zbytečné a nepodstatné, které působí jako přílepky (milostný románek v sanatoriu nebo koně zasažení při náletu). Ne, není to žádná přísná výtka, spíš postesknutí, že se filmařům nepodařilo vyždímat ještě o kapku víc a že méně někdy prostě znamená více (píšu na konci článku o deseti odstavcích).

Nedodržený slib (Nedodržaný sl’ub); 129 min.; premiéra: 4. června; režie: Jiří Chlumský; scénář: Jan Novák; kamera: Ján Ďuriš; hudba: Michal Novinski; ve filmu se mluví slovensky, polsky, rusky i německy. Natáčet se začal v roce 2007 a účinkuje v něm na tisícovku komparsistů a 94 herců. Mezi nimi také čeští – například Ondřej Vetchý představuje Martinova otce, Pavel Kříž se objeví v menší roli lékaře v sanatoriu. Jejich role jsou ale dabované. Na festivalu Los Angeles Jewish Film Festival v USA vyhrál Nedodržený slib hlavní cenu v kategorii hraný film.

  • Z filmu Nedodržený slib zdroj: www.spi-film.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/884/88366.jpg
  • Z filmu Nedodržený slib zdroj: www.spi-film.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/899/89807.jpg
  • Martinova bar micve zdroj: www.spi-film.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/884/88362.jpg
  • Mezi partyzány zdroj: www.spi-film.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/884/88367.jpg
  • Z filmu Nedodržený slib zdroj: www.spi-film.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/899/89805.jpg
  • Plakát k filmu zdroj: www.spi-film.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/899/89809.jpg
Vydáno pod