Letošní Dvořákův festival projede 19 městy

Hradec Králové - Celkem 22 koncertů nabídne 54. ročník Dvořákova festivalu, nejrozsáhlejšího středoevropského festivalu zaměřeného na hudbu Antonína Dvořáka, kterou představuje nejen v tradičním podání. Festival začne 6. června na zámku Sychrov a pokračovat bude koncerty v různých městech Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje.

Úvodní festivalový koncert zahájí na zámku Sychrov, kde Dvořák (1841-1904) několikrát pobýval, Ensemble Martinů s Dvořákovými Slovanskými tanci a Beethovenovou Symfonií č. 5. Akci ukončí 23. června dvojkoncert v Hradci Králové a Turnově, na kterém hradecká filharmonie uvede Dvořákovu vrcholnou kantátu Stabat Mater. Mezitím festival zavítá například do Mělníka, Turnova, Liberce, Jičína nebo Hradce Králové.

Novinkou letošního ročníku je abonentní vstupenka na všechny koncerty po celou dobu festivalu, která bude stát 390 korun. Pořadatelé připravili pro návštěvníky také takzvaný Dvořákův cestovní pas, který nabídne kupony na zvýhodněné vstupy do téměř dvou desítek míst partnerských měst. Slevy bude možné využít například na návštěvu zoologických zahrad ve Dvoře Králové nad Labem či v Liberci a další.

Rozpočet festivalu přesahuje čtyři miliony korun, polovinu z této sumy podle pořadatelů zaplatí kraje.

Dvořákův festival 2009

Královéhradecký kraj: Hradec Králové, Jičín, Dvůr Králové n. L., Opočno, Vrchlabí, Trutnov, Teplice nad Metují, Nová Paka

Liberecký kraj: Turnov, Jablonec nad Nisou, Liberec, Železný Brod, Lomnice nad Popelkou, Sychrov, Frýdlant

Středočeský kraj:
Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Mělník, Kosmonosy