Herecké podoby očima Martina Becka

Praha - V Galerii Platýz je možné ode dneška vidět portréty známých herců trochu z jiného úhlu, než bývá zvykem. Výstava fotografií Martin Beck "Herecké podoby" 2004-2008 je nevšedním nahlédnutím do světa divadelní scény a jejích interpretů. Snímky jsou vytvořeny bezprostředně před, během nebo po hereckém výkonu na jevišti a jsou součástí rozsáhlého projektu Jak mám bavit svět…, sto významných osobností kultury na prknech, která znamenají svět.

Martin Beck, narozen 4. 7. 1978 v Pardubicích, absolvoval po studiu na SPŠPT operní zpěv na Pražské konzervatoři, kde byl již během studia přijat do angažmá opery Národního Divadla. Hluboké osobní poznání divadelního prostředí posléze výrazně ovlivnilo jeho další umělecké vyjádření. Profesionálním fotografem je od roku 2002.

Radovan Lukavský o tvorbě Martina Becka

Beckův záměr zachytit a zaznamenat tvář celé dnešní herecké generace nikoliv jen ve statických, konvenčních, líbivých podobenkách, ale v dramatickém tvůrčím stavu, zaznamenat - jak sám vyznává - jedněma očima nejrůznější účinky hlubokých prožitků a jedinečný stav té které mysli, je jistě zcela ojedinělý a pozoruhodný. Ovšem ještě většího ocenění hodný je hned potom fakt, že nejde jen o pomyslnou vizi, ale že Beck svůj projekt skutečně realizuje, a to s plným, bytostným zapojením rozumu i citu, takže situaci herců spoluprožívá svou myslí i srdcem, což herce a jejich výkon jen posiluje…