Karlův most přišel o sousoší

Praha - Z Karlova mostu zmizely sochy svatého Kosmy a Damiána a nevrátí se dřív než za dva roky. Třicet unikátních sousoší, které most zdobí, opravují restaurátoři prakticky nepřetržitě. Někdy je ale nutný i razantnější zásah, kvůli kterému musí socha do dílny. Poprvé po třech stoletích sochy opustily své místo. Dva a půl metru vysoké a dvě tuny vážící barokní skulptury přestěhovalo pět lidí, desetitunový jeřáb a nákladní auto za necelé tři hodiny do restaurátorského ateliéru.

„Architektura soklu sousoší Kosmy a Damiána s Kristem je dnes už v takovém stavu, že začíná ohrožovat i své okolí,“ upozornil akademický sochař a restaurátor Jiří Kačer.

„Na sokl byl použitý trochu odlišný kámen než u samotných soch. Stává se to u řady soch, že soklové partie mají poněkud hrubozrnější kámen, který možná nebyl až tak kvalitní,“ informovala Petra Hoftichová, vedoucí úseku veřejné plastiky GHMP.

Reportáž Ireny Tyslové (zdroj: ČT24)

Restaurátoři proto vytvoří kopii podstavce z přírodního kamene a na ní budou, po dvou letech, opět stát původní restaurované originály soch od Jana Oldřicha Mayera. Svatí Kosma a Damián byli prvními lékaři mezi křesťany a později se proto stali patrony všech lékařů a lékárníků.

„Tyto sochy byly vlastně věnovány lékařskou fakultou a lékárníky. Fakulta dokonce věnovala k tomu fond, ze kterého se platily jejich opravy,“ doplnila Hoftichová.

Teď platí opravy město Praha. Nový podstavec a obnova soch budou stát několik milionů. Dvě části sousoší, které se ráno na auto nevešly - postavu Krista Spasitele a rozměrný podstavec - přestěhují dělníci do měsíce. Místo na zábradlí přímo před domem U Tří pštrosů tak zůstane dva roky úplně prázdné. Na Karlově mostě stojí dvacet originálních sousoší, deset už nahradily kopie.