Nejpohádkovějším a nejoblíbenějším je zámek Telč

Praha - Nejpohádkovějším a zároveň nejoblíbenějším mezi hrady a zámky v Česku se stal zámek v Telči. Svůj hlas mu ve třetím ročníku celostátní ankety, kterou zorganizoval Národní památkový ústav, poslalo 3463 lidí. Historická Telč je častým objektem zájmu filmařů, figurovala například v pohádce Pyšná princezna, natáčely se tam i snímky Jak se budí princezny, Kouzelný měšec a Z pekla štěstí a seriál O ztracené lásce. Telč se na první příčce umístila už v prvním ročníku ankety v roce 2007. Ceny budou předány v úterý na právě zahájeném festivalu filmů pro děti ve Zlíně.

Na druhé místo vyneslo hlasování loňského vítěze - zámek v Hradci nad Moravicí na Opavsku, kterému poslalo hlas 3334 lidí. Na třetím místě skončil zámek Raduň, také z Opavska. V anketě mu svoji přízeň vyjádřilo 1371 hlasujících. 

Vítězný telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. Jeho přitažlivost je podle tamních správců tím větší, že se tam díky citlivému přístupu majitelů k dědictví minulosti zachovaly ve velmi dobrém stavu původní interiéry. Mnohé z nich jsou reprezentativními příklady zásahu italského umění do českého území, případně jeho proměn v prostředí severně od Alp.

Vydáno pod