Velmi křehké vztahy na náplavce

Praha - Mateřské bolesti nahlížené špehýrkou, vzdálený zvuk zaniklého vztahu, harmonii mezi vnučkou a babičkou, oživlé panenky nebo štěstí lesbické rodiny vystavují studentky kurátorství z univerzity v Ústí nad Labem. Jejich první výstava s názvem Velmi křehké vztahy - obraz rodiny v současném umění, byla nejprve k vidění v ústecké Galerii Armaturka, v červnu se přesunula v komornější úpravě do Prahy.

Do 13. června si ji mohou zájemci prohlédnout ve starém skladišti na náplavce u Palackého mostu, které se proměnilo v (A)void Gallery. „Když jsem se dozvěděl o výstavě, kterou kurátorky připravily v Ústí, řekl jsem si, že by bylo možné ji přenést do těchto prostor. Stejně tak spolupracujeme i s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou,“ uvedl Ivo Slavík z pražské galerie.

Kurátorka Lucie Vojtíšková vysvětluje, co ji a její kolegyně vedlo k výstavě Velmi křehké vztahy: „Vybraly jsme si téma rodiny z toho důvodu, že každé z nás se toto téma nějakým způsobem dotýká, ať už rodinu máme, nebo ne. Chtěli jsme, aby téma reflektovali mladí umělci, kteří zobrazují současný stav rodiny.“

Reportáž Ireny Tyslové (zdroj: ČT24)

Téma rodiny nerozvíjí umělci jen na fotografiích a plátnech. Součástí projektu je i scénické čtení O holčičce nebo taneční performance Jindřišky Křivánkové Ona a ty druhé, která výstavu zahájila.

(A)void Gallery provozuje občanské sdružení Dvojka sobě, které cíleně vyhledává prostory pro představování studentských prací. Už dva roky je vystavuje také v Kateřinské zahradě v projektu Nic na odiv…?.