Dny českého předsednictví v OSN: Jeden svět, Stivínová nebo obědy

New York - Doba, ve které žiji, je název výstavy, která zahájila prvního června Dny českého předsednictví v sídle OSN v New Yorku. Fotografie Antonína Kratochvíla podávají obraz současného světa, který zachytil během dvaceti let své tvorby ve více než patnácti zemích Evropy, Afriky, Asie i Ameriky. Na programu Dnů českého předsednictví, které potrvají do konce července, jsou ještě další výstavy, koncert a také přehlídka české kuchyně.

Rwanda i Ostrava 

„Myslím, že do OSN, kde se přijímají různá důležitá rozhodnutí, moje fotografie patří. Třeba aby pomohly lidem porozumět a vcítit se do konfliktu, do kterého půjdou nebo budou zasahovat,“ uvedl k výstavě Kratochvíl.

Autor, který v roce 1967 jako dvacetiletý mladík odešel z komunistického Československa, spoluprožíval dramatické situace například po sovětské invazi do Afghánistánu nebo americké invazi do Iráku, po genocidě ve Rwandě či při konfliktu v Náhorním Karabachu. Na výstavu ale zařadil i snímky znečištěné Ostravy z počátku 90. let.

Písně z kabaretu a Ježek jako vizionář

8. června se v New Yorku odehraje koncert Zuzany Stivínové s názvem From the Stage to the Bar, inspirován kabaretními představeními, zazní český, evropský a americký repertoár, včetně písní Suchého & Šlitra a Brechta & Weilla. Známou českou zpěvačku a herečku bude na koncertu doprovázet Robert Balzar Trio.

Hudbě, i když z jiného úhlu, bude také věnována výstava v newyorské České národní budově. Představí Jaroslava Ježka jako vizionářského českého skladatele jazzové, vážné a filmové hudby první poloviny 20. století.

Filmové ozvěny lidských práv

Až do „velkého jablka“ dolehnou ozvěny festivalu Jeden svět. V jejich rámci budou uvedeny dva snímky - The Power of the Powerless, zabývající se rolí občasné společnosti a ochránců lidských práv při svržení totalitního režimu v Československu, a Burma VJ, který na posledním ročníku festivalu získal zvláštní cenu Václava Havla.

Český oběd v New Yorku…

Menu Dnů českého předsednictví doplní také týdenní přehlídka české kuchyně. Tradiční české pokrmy připraví přední čeští šéfkuchaři, v čele týmu bude Jan Horký, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha, hotelu Intercontinental.

Možnost poobědvat v OSN budou mít od 8. června každý všední den jak diplomaté, tak veřejnost. Součástí přehlídky bude také slavnostní recepce pro přibližně 200 významných hostů, včetně velvyslanců členský zemí OSN.

  • Fotografie A. Kratochvíla autor: Antonín Kratochvíl, zdroj: www.antoninkratochvil.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90194.jpg
  • Z výstavy o Jaroslavu Ježkovi zdroj: www.obnova.sk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90200.jpg
  • Guláš zdroj: photobucket.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/259/25899.jpg
Vydáno pod