U2 přichystali reedici alba Achtung Baby

Dublin - Přelomové album U2 Achtung Baby vychází znovu po dvaceti letech. Původně ho Irové nahráli v Berlíně nedlouho po pádu zdi. Deska tehdy sama zbořila mýtus, že kapela se svým patosem nemůže přežít nastupující devadesátá léta.

V době vydání Achtung Baby deník New York Times o desce referoval, že se U2 vzepřeli starým vzorcům a díky tomu mají šanci uspět i v devadesátých letech. Nahrávka se stala jakýmsi symbolem energie devadesátých let, získala Grammy za nejlepší rockový počin a v diskografii U2 je dodnes nejvýraznější položkou. „Nejsme spasitelé světa, ale rocková kapela,“ vzkázali U2 svým fanouškům.  

Bono, zpěvák U2: 

„Nasadil jsem si brýle Lou Reeda, navlékl kalhoty Jima Morrisona, Elvisovu bundu a jeho sestřih. Bylo to jako kufřík s náhradní identitou: Staň se rockovou hvězdou!“

Nahrávka a hlavně následné turné přenesla kapelu U2 do digitálního věku. Inspirací byl Berlín po pádu berlínské zdi, optimistická doba těsně před sjednocením Německa. „Skutečnost, že padla Berlínská zeď, nám vyrazila dech,“ prohlásil hudebník Adam Clayton. 

U2 představují speciální reedici alba

Ke kulatému výročí Achtung Baby bude v obchodech k dispozici reedice alba v pěti různých verzích, které přijdou na trh 31. října. V základní verzi se jedná o opětovné vydání s původním zvukem, dvoudiskovou edici už ale obohatily různé B strany singlů a raritní materiál, k vinylovému vydání pak přibyl šestnáctistránkový booklet. 

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Pro skalní fanoušky jsou však přichystána ještě podstatně bohatší vydání. To s názvem Super Deluxe zahrnuje šest disků s hudbou, čtyři DVD s řadou záznamů, 92stránkovou knihu v pevné vazbě a šestnáct tematických tisků. Limitovaná a očíslovaná Uber Deluxe Edition pak vyjde ve speciální krabici s magnetickými puzzle, mušími brýlemi podobnými těm Bonovým a mnohým dalším materiálem.

Deluxe Edition z roku 2011 obsahuje bonus CD: 

B SIDES AND BONUS TRACKS

1. Lady With The Spinning Head (UV1)
2. Blow Your House Down
3. Salomé
4. Even Better Than The Real Thing
5. Satellite Of Love
6. Who's Gonna Ride Your Wild Horses (Temple Bar Remix)
7. Paint It Black
8. Even Better Than The Real Thing (Fish Out Of Water Remix)
9. Mysterious Ways (The Perfecto Mix)
10. Night And Day (Steel String Remix)
11. The Lounge Fly Mix
12. Fortunate Son
13. Alex Descends Into Hell For A Bottle Of Milk/Korova 1
14. Where Did It All Go Wrong? 

Zdroj: Bontonland