Archa dnes slaví - co rok, to hodina, celkem tedy 15

Praha - Setkání umělců, diváků a příznivců Divadla Archa u příležitosti 15 let existence této scény se uskuteční dnes od 15 hodin. Program, na němž vystoupí řada osobností, potrvá celých symbolických 15 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na Petra Nikla, Davida Radoka, Jaroslava Rudiše, Vlastu Chramostovou, Stanislava Milotu, Zuzanu Špidlovou a mnoho dalších. Přijít a odejít mohou kdykoliv, vstupné je zdarma.

Divadlo Archa se v den oslav promění na loď o mnoha palubách. Ředitel divadla Ondřej Hrab říká: „Archa se při svém výročí chce dívat spíše dopředu, než se ohlížet. Chceme se zamyslet, jakou roli může hrát živé umění při hledání východisek z krize, ve které se svět ocitl. Není to krize jen ekonomická, je to krize hodnot. Hlavním posláním Archy bylo a je posouvat hranice a vytvářet nové impulzy pro umění i pro společnost. Rozhodně není naším cílem zavděčit se za každou cenu publiku. Důležité je stále provokovat nové myšlenky.“

Umění i ekonomika

Oslava začne v 15 hodin programem pro děti a jejich rodiče. Divadlo zve diváky na setkání s řadou osobností - chybět nebude Petr Nikl, Jiří Havelka, Miran Kasem, Verte Dance, David Radok, Jana Svobodová, Arnošt Goldflam, Josef Rosen, Jaroslav Rudiš a Igor Malijevský, Gugar Manukjan, Nataša Novotná a Václav Kuneš (420people), Věra Říčařová a František Vítek, SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), Zuzana Špidlová, Vlasta Chramostová a Stanislav Milota, Jan Macháček, Kurt a Věra, Michael Romanyshyn a Allstar Refjúdží Band a další. V malém sále proběhne debata Jana Macháčka s předními českými ekonomy Tomášem Sedláčkem a Michalem Mejstříkem o vztahu umění a ekonomiky. Grafik Alan Záruba bude diskutovat s předními odborníky o vztahu vizuální komunikace a scénických umění. V premiéře bude uvedeno i DVD režisérky Zuzany Špidlové (čerstvé nositelky ceny v Cannes), které připomíná projekty Archy za poslední dekádu. Chybět nebude ani výstava plakátů, které pro Archu v letech 1994-2005 navrhoval grafický designér Robert V. Novák.

Za 15 let svého fungování uvedlo divadlo bezmála 3 tisíce představení a na své scéně přivítalo více než půl milionu diváků. S vlastními projekty hostovalo v řadě zemí, například na festivalech v Berlíně, Johannesburgu, Londýně, Kjótu, Tokiu, Bělehradě či Bruselu.

Přitahuje ty nejlepší

Divadlo bylo slavnostně otevřeno v červnu 1994 společným vystoupením Mina Tanaky a Johna Calea. Během 15 let existence přivítalo řadu osobností světového umění, z nichž mnozí vystoupili v České republice vůbec poprvé. Mezi ně patří například režiséři Robert Wilson, Peter Brook, Peter Schumann nebo William Kentridge, choreografové Wim Vandekeybus, Anna Teresa de Keersmaeker, Lloyd Newson či Jiří Kylián, hudebníci Diamanda Galás, David Byrne, Randy Newman, Philip Glass, Meredith Monk, Einstürzende Neubauten, White Stripes, CocoRosie a mnoho dalších. Hrály zde soubory Royal Shakespeare Company, Cheek By Jowl, Ultima Vez, DV8 – Physical Theatre, La Fura dels Baus, Handspring Puppet Company, La la la Human Steps, Victoria či Dogtroep. Své poslední vystoupení na evropském kontinentě zde měl americký básník Allen Ginsberg.

Na scéně Archy pravidelně vystupuje i řada českých umělců a uměleckých skupin jako Divadlo Husa na provázku, Hadivadlo a další.Díky svému zázemí je scéna pravidelným místem konání festivalů jako například Tanec Praha, Famufest, 4+4 dny v pohybu či Festival Stimul.

Během své existence se Archa rovněž soustředila na autorskou tvorbu a poskytla zázemí řadě původních projektů. V rámci iniciativy Archa.lab, která vznikla s cílem vytvářet podmínky pro kontinuální tvorbu a umělecký výzkum, nabízí v současnosti Archa sérii tvůrčích dílen pro profesionály, mládež i děti. 

  • Divadlo Archa autor: Divadlo Archa, zdroj: www.novinky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/412/41195.jpg
  • Vlasta Chramostová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/526/52537.jpg
  • Anouk van Dijk: Stau zdroj: www.archatheatre.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/881/88098.jpg