Pražský podzim bude nahrazen rozhlasovým

Praha - Na podzim se v Praze představí nový festival klasické hudby nazvaný Rozhlasový podzim. Přehlídka financovaná ze soukromých zdrojů nabídne od 11. do 30. září v Rudolfinu pět koncertů evropských rozhlasových těles. Její pořadatelé využili volného termínu i stejného generálního sponzora, které po sobě zanechal zkrachovalý Pražský podzim.

První ročník festivalu nabídne například vystoupení Symfonického orchestru maďarského rozhlasu z Budapešti a Komorní filharmonie holandského rozhlasu z Hilversumu. Přijede mimo jiné maďarský pianista Jenö Jandó a jeho singapurský kolega Melvyn Tan. Festival zahájí orchestr rozhlasové a televizní stanice Mitteldeutscher Rundfunk s uznávaným německým violoncellistou Danielem Müllerem-Schottem. Podrobnosti o programu zde.

Koncesionáři se o své peníze bát nemusí 

Festival financují soukromé subjekty, pražský magistrát ani ministerstvo kultury se na rozpočtu nepodílejí. Hlavním pořadatelem je vydavatelství Českého roz

hlasu Radioservis a.s. Veřejnoprávní rozhlas je hlavním mediálním partnerem. „Neprobíhá mezi nimi žádný finanční tok. Pokud se festival má konat, tak výhradně z privátních peněz, nikoli od koncesionářů,“ tvrdí ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Simon. Jakým rozpočtem přehlídka disponuje, nechtěl Simon prozradit. Příspěvek generálního partnera pokryje rozpočet z 80 procent. Pražskému podzimu dávala Zentiva několik let každoročně zhruba 17 milionů korun. Loni v září od festivalu odešla, údajně kvůli jeho častým skandálům.

 Rozhlasový podzim budou podporovat i veřejnoprávní instituce ze zahraničí. „Rozhlasům nejde prioritně o zisk, ale o prezentaci, a možná to nám pomohlo se dostat na jinou cenovou úroveň,“ konstatoval Simon.

Boj o září 

O zářijový termín v pražské kulturní sezoně, který se po Pražském podzimu uvolnil, měl zájem i intendant festivalu Dvořákova Praha Vladimír Darjanin.  Dvořákova Praha bude letos trvat přibližně dva týdny do 4. září, příští rok by se měla přesunout zcela na září. Nový rozhlasový festival si tak bude muset vybrat pozdější podzimní termín. S tím Simon počítá a o dalších kapacitách Rudolfina od roku 2010 prý jedná. Plány mají údajně pořadatelé připraveny do roku 2012. Hodlají festival rozšířit i na komorní ansámbly a sólisty, kteří mají určitou vazbu na rozhlasové instituce v rámci Evropské vysílací unie (EBU). 

Rudolfinum
Zdroj: ČT24/Ondřej Tichota
Vydáno pod