V Telči se točí groteska pro děti a jejich hodné i nehodné rodiče

Telč - Na poeticky laděný příběh sirotka Ondry ve světě zpupných a chamtivých maloměšťáků fiktivního městečka Bludičkov se mohou těšit diváci České televize. Její brněnské studio začalo v červnu natáčet televizní pohádku Dům U Zlatého úsvitu. Jako exteriéry si tvůrci vybrali Telč – město, jehož zámek získal letos titul nejpohádkovější v Česku. Film v režii Pavla Jandourka podle scénáře Václava Holance nebude jen pro děti.

„V technickém scénáři jsem si ho označil jako poetickou grotesku pro děti a jejich hodné i nehodné rodiče,“ uvedl režisér. Do hlavních rolí obsadil především známé české herce - Vladimíra Javorského, Ivu Janžurovou, Josefa Somra nebo Lindu Rybovou.

Ta si zahrála manželku chamtivého a zpupného starosty – Igora Bareše. „Záporné role se hrají vždycky dobře, protože je co hrát,“ nevadí Barešovi nijak, že v pohádce není za klaďase. „Já jsem snad takovou mrchu nikdy nehrála, užívám si to,“ připojila se k němu i Linda Rybová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Dům U Zlatého úsvitu bude Česká televize v Telči, kterou Jandourek označil za „nejhezčí město v republice co do pitoresknosti a barevnosti“, točit do 7. července. Film by měl být hotový do konce letošního roku.

Dům U Zlatého úsvitu. Pohádkový příběh z malého městečka se odehrává v první třetině dvacátého století ve fiktivním městečku Bludičkov, kde žije sirotek Ondra. Jeho dědeček prodává v zapadlém knihkupectví U Zlatého úsvitu knížky. Obchody příliš nejdou, a tak dědeček s Ondrou žijí velmi skromně.

Jednoho dne do městečka přijíždí známý jasnovidec Heliodromus. Během vystoupení prostřednictvím kouzel odhaluje různé nepravosti ve městě. Neunikne mu žádné tajemství a na požádání vykládá i budoucnost. Největší zájem má paní starostová. Jasnovidec jí prozradí, že má v úmyslu otevřít v Bludičkově módní salon. Starostová proto žádá manžela, aby jí koupil obchod, kde je knihkupectví, že tam bude její salon prosperovat.

Zatímco se Ondra seznamuje s mágovou dcerou Adélkou, zpupný starosta vyhrožuje dědečkovi, aby získal jeho krámek. Zdrcenému dědečkovi cestou z radnice vypoví srdce. Adélka utěšuje Ondru, že mu tatínek pomůže. Heliodromus je však zdrženlivý a poznamená, že každý si musí projít svým osudem. Doporučí Ondrovi, aby přes noc zůstal v dědečkově obchodu a našel tam místo, které ukrývá největší bohatství. Když ho najde, nikdo už mu ho nevezme a bude mu sloužit jako nikomu jinému. A Ondra dá na jeho radu…

  • Igor Bareš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/910/90947.jpg
  • Linda Rybová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/910/90949.jpg
Vydáno pod