Festival spisovatelů začíná vyprávět svůj příběh

Praha – Všechny příběhy jsou příběhem, který vyprávím já sám. Tak zní téma Hovorů listu The Guardian, které jsou součástí dnešního slavnostního zahájení Festivalu spisovatelů Praha 2009. Příběh devatenáctého ročníku, jenž spojuje literaturu s historií, se začne odvíjet v Laterně magice, která bude prostorem literárních setkávání po celou dobu festivalu. I když ne po dobu 2001 noci v souladu s tématem pro letošní rok - 2001 noc: umění příběhu.

Vyprávět se při slavnostním zahájení bude tancem i slovem. Dvacetiminutová taneční revue Code 58.08 Tanečního souboru divadla Laterna magika naváže na hovory čtyř světových spisovatelů. Večer zahájí taneční a divadelní soubor Handa Gote. Příběh festivalu zazní mnohohlasným sborem, slibují organizátoři, přijedou spisovatelé ze starých světů Arábie a Číny i kultovní postavy amerického undergroundového komiksu.

„Starý svět Arábie“ zastupuje syrský básník Adonis, který v Laterně magice převezme Cenu za svobodu projevu, jež nese jméno řeckého spisovatele Spirose Vergose. Adonisova poezie je v arabském světě vnímána rozporuplně. Proto, že jejich svět je podle básníka třeba zesvětštit a Araby pokládá za „vymírající národ“.

Adonis v současné době žije ve francouzském exilu. Stejně jako festivaloví zástupci starého světa Číny Gao Xingjian, Ma Jian a Yang Lian. Poezií vypráví příběhy i palestinský básník Mourid Barghouti nebo kanadská autorka Anne Michaelsová.

Z trochu jiného soudku je otec undergroundového komiksu Robert Crumb. Komiksovému žánru se věnuje i Jaroslav Rudiš, který je spolu s Jiřím Suchým jednou ze dvou českých literárních osobností na letošním Festivalu spisovatelů. Suchý vystoupí na závěrečném galavečeru společně s německým písničkářem Wolfem Biermannem. Do Prahy ale nepřijede, z vážných rodinných důvodů, skotský spisovatel Iain Banks.

Diskutovat o umění příběhu, o propojenosti literatury a historie i předčítat své příběhy či své fantazie při autorských čteních budou spisovatelé do 11. června. Program a další podrobnosti najdete na stránkách festivalu.