Co dál s Divadlem Komedie

Praha - Přední divadelníci krouží kolem jedné z nejúspěšnějších tuzemských scén v Divadle Komedie, která mění provozovatele. Současný tým v čele s Dušanem Pařízkem končí kvůli penězům, proti rozpočtu dostal o 3 miliony míň. Přihlášky všech zájemců má teď čerstvě v ruce magistrát, který rozhodne během pěti týdnů. Že Divadlo Komedie patří ke skutečně tomu nejlepšímu v českém divadelním světě, dokazovaly divoké kuloárové spekulace provázející výběrové řízení.

Vladimír Morávek opouští Husu na provázku - chce do Divadla Komedie. Nebo Karel Heřmánek touží vedle Divadla Bez zábradlí ještě po další scéně. Podle informací České televize to ale bude souboj nejmladší divadelní generace, která sází na současnou dramatiku a propojení s evropskými tvůrci.

„Mělo by být umožněno spojení divadla s žijícím píšícím dramatikem a umožnit, aby tento autor mohl psát souboru přímo na tělo a stal se součástí toho hereckého souboru,“ zadoufal režisér Štěpán Pácl.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„Praha potřebuje divadlo, které Evropu opravdu propojuje, kde se současné evropské kvalitní proudy objevují, ale aby se ty proudy přenášely do Prahy. Aby divadlo tady jenom jednou nehostovalo, ale byla zachována kontinuita,“ tvrdí dramaturgyně Viktorie Knotková.

Do konkurzu se přihlásilo i Divadlo Radka Brzobohatého, které upozorňuje na přemrštěnou výši dotace předchozímu souboru a ústy herečky Hany Gregorové tvrdí, že divadlo může fungovat s mnohem menšími dotačními prostředky. Jeho šance jsou ale malé, členové odborné komise i lidé na magistrátu by v Komedii rádi viděli umělecky jasně profilované divadlo.

Poslední chvíle lidstva
Zdroj: ČT24

„Divadlo Komedie se profiluje bezmála 15 let jako divadlo pro náročnějšího diváka, s intelektuálně zaměřeným repertoárem a dramaturgií a to by mělo být zachováno,“ tvrdí členka výběrové komise Jana Machalická. „Naším skromným přáním je, aby byla zachována úroveň divadla, které zde působilo dosud, to znamená taková trochu alternativní scéna,“ dodal radní pro kulturu hlavního města Prahy Lukáš Kaucký.

Komu připadne nelehká úloha navázat na úspěšnou tradici Divadla Komedie, bude jasné na konci listopadu, kdy má komise rozhodnout o vítězi výběrového řízení.