Svoboda skrze literaturu promluví na knižním veletrhu

Havlíčkův Brod - Začal 21. Podzimní knižní veletrh. Havlíčkobrodský svátek knihy představí 21. a 22. října více než 150 českých nakladatelů. Tématem veletrhu jsou Knihy a svoboda a stejně se jmenuje i nejvýznamnější doprovodná akce letošního veletrhu festival Knihy a svoboda, který pořádá český a mezinárodní PEN klub a je součástí celosvětové sítě literárních festivalů Free the Word. Cílem festivalu je připomenout důležitost svobody, zejména svobody slova.

Letošní první ročník festivalu Knihy a svoboda je středoevropský – v jeho rámci budou číst rakouští, slovenští a čeští spisovatelé, bude připomenuto několikanásobné výročí Karla Havlíčka Borovského, přijedou zajímaví hosté z Běloruska. Festival ovšem není zdaleka jediným doprovodným programem veletrhu. Návštěvníci se jako každý rok mohou těšit na autogramiády, čtení a besedy mnoha spisovatelů, které už z veletrhu znají, i těch, kteří letos přijedou do Havlíčkova Brodu poprvé.

Poprvé se na veletrhu představí mj. Robert Fulghum, Petra Soukupová, Jan Těsnohlídek ml., Antonín Přidal, Petr Čichoň či Milan Lasica, naopak k už tradičním autorům veletrhu patří Ludvík Vaculík, Jiří Stránský, Michal Viewegh, Martin Hilský, Vlastimil Vondruška nebo Arnošt Goldflam – ten vybere tři vítěze literární soutěže, kteří dopisovali jeho povídku.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V dvoudílném cyklu česko-rakouských čtení se návštěvníci mohou setkat se Zdenkou Becker, Christou Rothmeier či Peterem Paulem Wiplingeremz Rakouska a s Milenou Fucimanovou, Ludmilou Klukanovou, Jiřím Hájíčkem, Josefem Mlejnkem a Martinem Reineremz Česka. Běloruské autory Andreje Chadanoviče a Sergeje Smatričenka uvede Jáchym Topol. Předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček představí Knihovničku PEN klubu, věnovanou autorům, kteří nemohou svobodně vydávat ve svých zemích.

  • Robert Fulghum zdroj: ČT24
  • Knihy Roberta Fulghuma zdroj: ČT24

Součástí 21. Podzimního knižního veletrhu je i několik výstav: tradiční výstava Současná česká ilustrační tvorba v Galerii výtvarného umění je letos věnována Janu Kudláčkovi a v Muzeu Vysočiny je otevřena nová expozice Karla Havlíčka Borovského. Přímo na veletrhu proběhne výstava Český Milosz, věnovaná českým překladům a překladatelům slavného polského básníka Czeslawa Milosze, výstava fotografií pro knižní obálky Jaroslava Fišera a výstava dřevěných plastik Martina Patřičného.

Odborné semináře budou věnovány polygrafii (tradičně pořádají Tiskárny Havlíčkův Brod, a.s.) a překládání české literatury, neboť veletrhu se letos poprvé na pozvání českého PEN klubu zúčastní větší skupina zahraničních bohemistů.

21. Podzimní knižní veletrh se koná v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě v pátek a v sobotu 21. a22. října 2011. V pátek 21. října je veletrh otevřen od 10 do 19 hodin, v sobotu 22. října od 9 do 17 hodin. Na závěr veletrhu se v sobotu od 18 hodin bude v Klubu Oko konat Babylónský literární večírek, při němž se návštěvníci setkají s autory z různých zemí a s jejich texty v různých jazycích.

Dvoudenní slosovatelná vstupenka s mnoha kupony na výhodné slevy stojí 50 Kč, zlevněná vstupenka pro seniory 30 Kč. Předškolní děti a ti, kdo slaví v první den veletrhu 21. října narozeniny, dostanou vstupenku zdarma.