S Waldou se rozloučí prezident Klaus i fanoušci

Praha – Nejbližší rodina a přátelé i osobnosti z uměleckého a politického světa, včetně prezidenta Václava Klause, a široká veřejnost se dnes rozloučí s Waldemarem Matuškou, který 30. května zemřel ve svém druhém domově na Floridě. Oficiální část se uskuteční od 10:00 do 11:00 hodin, od poledne až do osmé hodiny večerní pak v sále na Žofíně bude moct dát poslední sbohem charismatickému zpěvákovi i veřejnost. Vzpomínání přátel a kolegů Waldemara Matušky sledujte na ČT24 zde.

Na svého přítele vzpomínali jeho kolegové z umělecké branže už v ranním vysílání – Karel Gott, Jan Tříska, Jiří Suchý, Jiřina Bohdalová a další se se svými vzpomínkami podělili s diváky Studia 6. O své postřehy, názory, vzpomínky a zážitky s Waldemarem Matuškou se diváci mohli podělit také na chatu.

„Buřič“ Matuška patřil k nejoblíbenějším českým zpěvákům 60. až 80. let. Byl zpěvákem, hudebníkem a objevil se také v mnoha filmových a televizních rolích - v Písni pro Rudolfa III., v Limonádovém Joeovi nebo v Noci na Karlštejně. Svou první píseň nahrál v roce 1960. Poté se stal zpěvákem a hercem divadla Semafor, vystupoval také v Rokoku a hostoval v Národním divadle.

„Vždy jsem cítil vzájemnou úctu. Chlapi si nedělají komplimenty, ale byla to krásná hra, jak jsme si rozdělili fanynky: Walda byl ten cowboy, já jemný romantik. On nikdy svůj styl nezměnil, oblékal se stále jako gentle-cowboy, když jde do kostela,“ uvedl Karel Gott. „Když se naposledy loučil před odletem na Floridu, řekl s naprostou jistotou´Tak to je naposled´,“ vzpomněl zpěvák, na jehož nedávnou oslavu 70. narozenin už Matuška nedorazil.

"Walda byl zpěvák ´z boží milosti´, žádný jiný takový tady není. Byl tak talentovaný, že o tom ani nevěděl. Nemusel studovat herectví ani zpěv, postavil se a byl - měl něco, co má herec i zpěvák mít, tryskalo to z něj," řekla ve vysílání ČT herečka Jiřina Bohdalová, která se s Matuškou setkala i ve filmu.

Matuška v roce 1986 emigroval na Západ, o politický azyl požádal ve Spojených státech. „Byl humorista. Dva dny poté, co jsme se z oficiálních zdrojů dozvěděli, že emigroval, mi přišel pohled a na něm stálo: ´Milá Jiřino, jedeme do Ameriky. Pokud bys chtěla, máme ještě jedno místo ve voze volné´,“ vzpomněla Bohdalová.

„Za doby bolševismu tady žil ve velice dobrých podmínkách a já si ho nesmírně vážím za to, že opustil bohatství a odešel do totální chudoby a nejistoty jen proto, aby mohl vychovávat svého syna ve svobodné zemi,“ uvedl divadelník Petr Kratochvíl, který se s Matuškou přátelil na Floridě. Na Floridě žil Matuška až do své smrti se svou manželkou Olgou Blechovou. „Nebýt Oliny, zaklepal by na nebeskou bránu dřív,“ řekl dnes Gott. Do Česka se zpěvák vracel opakovaně po roce 1989. „Strašně mu vadilo, co se tady dělo po roce 1989, že tady došlo k předání moci za určitých podmínek,“ řekl Kratochvíl. „Nikdy nelitoval toho, že odešel, tady už by žít nemohl,“ dodal. V den svých 75. narozenin Matuška v Česku naposledy vystupil, v divadle Ta Fantastika.