V Ostravě začal ProtimluvFest 2011

Ostrava - Díla pětadvaceti autorů nabídne pátý ročník mezinárodní literární přehlídky ProtimluvFest 2011, která dnes začala v Ostravě a potrvá do pátku. Zahajovací den patřil především svobodě a autorům z Běloruska.

Festival zahájilo v Domě knihy Librex autorské čtení běloruských básníků Alese Razanava a Vitala Ryžkova společně s Jiřím Dědečkem, předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu. Trojice se sešla při příležitosti vydání knihy Běloruská nonkonformní poezie.

„Razanav je jedním z nejvýznamnějších běloruských autorů. Píše nádherné texty,“ řekl organizátor akce Jiří Macháček s tím, že spisovatel na vlastní kůži pociťuje uměleckou perzekuci ze strany režimu. „Publikovat může výhradně v tiskovinách, které nejsou spjaty s politickým režimem,“ vysvětlil.

Z Ostravy informuje Iva Bartoňová (zdroj: ČT24)

Festival letos nabídne autorská čtení téměř tří desítek autorů. Představí se i umělci z Polska, Maďarska či USA. Během série autorských čtení se v Ostravě představí například i slovenský prozaik Víťo Staviarsky, jenž byl za svůj román Záchytka nominován na prestižní cenu Anasoft litera pro rok 2010. Spolu s ním vystoupí i český filmový režisér, scenárista a spisovatel Pavel Göbl. V roce 2009 získal za svůj debut Tichý společník cenu Magnesia Litera pro objev roku.

Prostor dostane i mladá ostravská autorka Monika Kubicová. V Galerii výtvarného umění v Ostravě bude křtít sbírku Ze života zvracím vzduch. Během čtvrtečního večera se svou autorskou tvorbou vystoupí také další nadějní, s regionem spjatí tvůrci - Roman Polách, Natálie Paterová a Milan Šťastný.

Festival tradičně přesahuje i do dalších uměleckých žánrů. Součástí programu proto bude i vernisáž malířky Michaely Kumhalové a hudební večer v klubu Hudební bazar, kde se představí hned několik kapel hrajících reggae a ska.