Arts&film byl nadílkou cen pro ČT

Telč - V sobotu skončil pátý ročník filmového festivalu o evropském umění Arts&film. Porota během třídenního festivalu zhlédla rekordních 235 filmů z 32 zemí. Ceny se předávaly v pěti kategoriích, které zahrnovaly snad všechny umělecké oblasti - od architektury a designu přes lidovou tvorbu až k hudbě, filmu a literatuře. Nejvíce ocenění získala Česká televize, a to v několika kategoriích.

„Sejde se tu každý rok přehlídka toho nejlepšího, co se za uplynulý rok stalo a událo,“ domnívá se ředitel festivalu Josef Schütz. Mimo pět hlavních kategorií byly uděleny také dvě samostatné ceny. Prix České inspirace získal snímek Člověk z ráje režiséra Jana Loučíma věnovaný spisovateli Karlu Klostermannovi.

Grand Prix Vojtěcha Jasného si odnesl Antonín Daňhel za dokument o výtvarníkovi Jiřím Anderlem. Režisér Vojtěch Jasný byl hostem Arts&filmu. „V tomto světě se umění ztrácí, je třeba takových festivalů,“ uvedl. Do Telče byl pozván spolu s režisérem a scenáristou Bernardem Šafaříkem. (Přehled všech ocenění)

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Hned několik ocenění si odnesla Česká televize. „ČT za Českou republiku velmi dobře mapuje umění, a tak je zde pravidelně oceňována,“ potvrdil Schütz. U poroty zabodoval například dokument ostravského studia ČT Zpověď Kateryny K. nebo dokumenty o Josefu Škovereckém, Jaroslavu Ježkovi a Janě Štěpánkové.

Třetí místo v kategorii Architektura a design si odnesla Toulavá kamera. „Jde především o cestovatelský magazín, ale možná porota ocenila, že se touláme také po historických skvostech naší země,“ odhaduje Iveta Toušlová, autorka a dramaturgyně tohoto pořadu.

Ti, kteří letos neuspěli, se o to mohou pokusit zase příští rok. Pořadatelé se v dalším ročníku chtějí zaměřit spíše na filmaře-studenty.

Znělka Toulavé kamery
Zdroj: ČT24