Ministr Riedlbauch: Vždycky je více možností

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch se v Interview ČT24 vyjádřil podrobněji k některým ze svých priorit, které si při usednutí do ministerského křesla stanovil. Prozradil, že resort našel ve své pokladně zhruba dvacetimilionový příspěvek na živé umění ještě pro letošní rok. Nastínil, jak probíhá inventura projektů, jež žádají o finanční podporu, a co zdědil po svém předchůdci Václavu Jehličkovi. Uvedl také svůj názor na údajně chystané odvolání ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy, které prý plánuje budoucí ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin.

„Doufám, že Nedoma v čele galerie neskončí, je to výborný odborník. Donedávna jsem v ČF seděl jako ředitel a byl to můj nejbližší kolega pro výtvarné umění,“ uvedl Riedlbauch. Respektuje ale naprosto, že jeho nástupce na postu ředitele filharmonie má své představy o podobě galerie. „Taky bych si nenechal líbit, aby mi ministr zasahoval do personálních otázek nebo otázek chodu instituce,“ dodal.

Darjanin v pondělí v rozhovoru pro ČT řekl, že k 1. červenci, kdy on do funkce nastupuje, Nedoma v čele galerie setrvá, změny do budoucna ale nevyvrátil. Závisí na případné změně celkové koncepce Rudolfina. „Variant je vždycky několik,“ prohlásil Riedlbauch nejen v souvislosti s otázkou, zda Nedoma setrvá v Galerii Rudolfinum jako její ředitel.

Interview ČT24

Otazníky nad funkcemi i institucemi

Možnosti zvažuje ministr také v případě plánu, se kterým přišel jeho předchůdce Václav Jehlička. Podle něho by ředitelé institucí řízených ministerstvem, kteří jsou ve funkci déle než šest let, měli svou funkci znovu obhájit.

„Byl jsem první potrefený, kterého se jako ředitele ČF výběrové řízení loni týkalo,“ uvedl Riedlbauch. „Cesta, kterou Jehlička navrhl, není špatná, ale výběrové řízení je jen jedna z cest. Variant je několik a přiklonit se lze k jedné z nich vždy podle konkrétního případu,“ domnívá se.

Více možností vidí také v případě budoucnosti Laterny magiky. Zrušení divadla jako příspěvkové organizace a její přesun pod křídla Národního divadla nepovažuje v současné době za řešení, které by bylo preferované víc než jiné možné. Podobně se staví i k budoucnosti Státní opery Praha. O jejich dalším fungování rozhodnu do konce června, zopakoval ministr svůj dřívější slib.

Inventura a prémie

Zítra zasedá poprvé Rada pro umění, na programu bude mít mimo jiné i rozdělení zúženého rozpočtu na rok 2010. Krácení živého umění na dotacích oproti loňsku vyvolalo letos protesty z řad jejich příjemců, které vedly ke vzniku iniciativy Za Česko kulturní.

Riedlbauch argumentuje tím, že rozpočet letošního roku byl srovnatelný s rokem 2007, zatímco rok 2008 byl na dotační prostředky mimořádně bohatý. Nicméně chce ještě letos živému umění přilepšit. „Zhruba dvacet milionů chceme ještě najít,“ uvedl. Z této částky přispěje ministerstvo prý například AniFestu nebo Festivalu spisovatelů.

Rozdělování dotací nejen letos, ale i pro příští rok závisí podle Riedlbaucha z velké části na výsledku inventury jednotlivých kapitol rozpočtu resortu. Rozvahu chce dokončit do poloviny července.