Z popelnice do lednice aneb jak plýtváme potravinami

Praha – V pražském kině Světozor začal netradiční filmový festival s názvem AlimenTerre, který se zabývá tematikou plýtvání potravinami. Přehlídka má velkou tradici ve Francii, kde se koná až ve třiceti městech. V Česku se objevuje letos poprvé a na programu má pět filmů, mezi nimiž například německý dokument Z popelnice do lednice, který se s úspěchem promítal taky na letošním Berlinale.

Plýtvání a na druhé straně hlad jako obraz dnešní společnosti. Festival AlimenTerre se ale chce odpoutat od tradičního klišé spojeného s tímto tématem. Místo záběrů vyzáblých afrických dětí se snaží ukazovat i hlubší souvislosti celého problému. „Pomocí festivalu chceme poskytnout lidem více informací, protože mnoho lidí si myslí, že v určitých oblastech není dost jídla. Ono ho je dost, ale problém je v tom, kdo ho produkuje,“ upřesňuje odbornice na potravinovou bezpečnost Aurele Destreeová.

Paradoxně tak hladovějícími jsou často malí farmáři. Kvůli velkým korporacím totiž ztrácejí místo na trhu. „Svět, a zejména ten vyspělý, se blíží do období, kdy by měl vážně uvažovat o tom, jak šetřit. A šetření ve spotřebě potravin je jednou z takových výzev, stejně jako například šetření ve spotřebě energií,“ doplňuje agrární analytik Petr Havel.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Festival AlimenTerre je pouze jednou z mnoha akcí, které se snaží na důležitost tématu plýtvání potravin upozornit. K těm nejznámějším patří například tzv. pochody hladu, které probíhají každoročně ve více než sedmdesáti zemích světa.