Truffautova Americká noc dnes na ČT

Praha - Vyznání slavného francouzského režiséra Francoise Truffauta lásky ke světu filmu, Oscarem za nejlepší zahraniční film oceněný snímek, který se pravidelně umísťuje na horních příčkách anket o nejoblíbenější film a také  objevil hvězdu Jacqueline Bissetovou, uvede dnes od 20:30 ČT2. Truffaut natočil snímek Americká noc v roce 1973 podle scénáře, na němž se podílel, a sám ve filmu ztvárnil jednu z hlavních rolí.

„Věřím, že v oblasti filmu je cosi frivolního, trochu narcistního nebo egoistického, a ten, kdo pro toto nemá pochopení, musí film opustit. Ten, kdo chce skutečně něco lidem sdělit, najde nejlepší prostředek v literatuře, eventuálně při televizní přednášce,“ vyjádřil se ke svému milovanému světu Truffaut (1932-1984).

Film o filmu přibližuje práci od prvního dne natáčení do rozchodu filmového stábu. S lehkou ironií a francouzským šarmem vykresluje spletité vztahy mezi herci a štábem, příhody z filmařského zákulisí a především vzrušující atmosféru natáčení, posedlost lidí propadlých kouzlu celuloidového pásku. Pojmenovaný je podle techniky natáčení, kdy se noční scény pořizují s použitím speciálních filtrů na kameře ve dne.

Snímek osobně uvedla v roce 2004 na MFF Karlovy Vary Jacqueline Bissetová, která vzpomínala, jak na natáčení přijela coby neznámá herečka s jedinými reprezentativními šaty. Po uvedení snímku pak nabrala její kariéra závratnou rychlost.

„Ukázal jsem natáčení v poněkud luxusnějších podmínkách, než v jakých obvykle pracuji. Většinou natáčím v reálu, tady jsem ukázal práci ve studiu, chtěl jsem udělat kompromis mezi Evropou a Amerikou - a jestliže to Američanům připadá jako skromné natáčení, tak pro Francouze je tomu naopak,“ řekl Truffaut k filmu natočenému ve francouzsko-italské koprodukci.

Truffaut sám ztvárnil roli režiséra a přitom se při vlastním natáčení potýkal s mnoha technickými a organizačními problémy. Snímek byl na Oscara nominovaný vzhledem k tehdejším pravidlům po dva roky - v roce 1974 za režii, cizojazyčný film a herečku ve vedlejší roli (Valentina Cortese) a rok nato za scénář.