Prázdninové příběhy slavných

Praha - Čtvrteční večery prvního programu České televize budou o prázdninách vyhrazeny reprízám dokumentů, které připomenou osobní výročí známých muzikantů a herců. Prázdninové reprízy z cyklu Příběhy slavných zařazují díly, které si vyžádali sami diváci. První z nich uvede ČT 2. července ve 21:35, ve snímku s názvem Bylo nám s ním dobře vzpomenou tvůrci na Milana Chladila, od jehož smrti uplynulo v červnu 25 let.

Šedesáté narozeniny by letos oslavil zpěvák Karel Zich, jemuž je věnován díl nazvaný Dobře naladěná kytara (9. 7.). Příběhy slavných připomenou i 110 let od narození Oldřicha Nového (Věčný Kristián O. N.), nedožitých 68 let Júlia Satinského (Momentálně jsem mrtvý…!) a pět let od úmrtí Miloslava Šimka (Šimek šoumen). Zavzpomínat mohou diváci i na herce Josefa Kemra, Evu Jakoubkovou, Borise Rösnera a Natašu Gollovou.

Je tradicí posledních let, že Příběhy slavných přicházejí na podzim se sérií nových dokumentů. Letošní premiéry jsou věnovány režiséru Ludvíku Rážovi a divadelníkovi Josefu Šebánkovi. Své publikum znovu osloví i zpěváci Karel Hála a Karel Černoch a herci Jiří Zahajský, Věra Galatíková, Jiřina Šejbalová, Svatopluk Beneš, Ota Sklenčka a Ilja Prachař.

Dokumenty o významných postavách kulturního a společenského života se zaměřují na jejich tvůrčí i osobní zázemí, vycházejí z archivů i ze vzpomínek přátel a příbuzných. Patří už deset let ke stálicím mezi nejsledovanějšími pořady. Kromě televizních diváků o ně zájem projevují i festivaly. Například v září bude na festivalu Jičín - město pohádky v předpremiéře uveden nový dokument Strejda Čtvrtek, věnovaný otci legendárního Rumcajse, spisovateli Václavu Čtvrtkovi.