Vary č. 44 jsou tu!

Karlovy Vary - Další kapitolu své historie začíná dnes psát Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Koná se už po čtyřiačtyřicáté a pořadatelé stejně jako v předchozích letech očekávají tisíce fanoušků a řadu filmařů i producentů. Projekce začínají již odpoledne, ještě před slavnostním zahájením, jehož hostem bude režisér Miloš Forman. Dalšími hvězdami, které budou moci návštěvníci festivalu do 11. července potkat, budou například herci Isabelle Huppertová, Antonio Banderas a John Malkovich.

Letošní ročník podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky nijak nepocítí současnou finanční krizi a návštěvníci se mohou tešit na více než 220 snímků rozdělených do 19 sekcí. V prestižní hlavní soutěžní sekci je 14 filmů, mezi nimiž chybí český zástupce. „Loni jsme uvedli dva (Karamazovi a Děti noci, pozn. red.), ale letos se bohužel nenašlo nic, o co bychom vysloveně stáli,“ řekla k tomu umělecká ředitelka festivalu Zaoralová.

Vítězů bude více

O vítězi v této kategorii rozhodne porota v čele s význačnou francouzskou producentkou Claudií Ossardovou (mj. Amélie z Montmartru nebo Paříži, miluji Tě). Českým zástupcem v hlavní porotě bude režisér Ivan Zachariáš, jeden z deseti nejúspěšnějších reklamních režisérů na světě.

Soutěžit budou snímky i v sekci Na východ od Západu a porota v čele s maďarským kritikem a publicistou Györgym Báronem určí vítěze v kategorii dokumentárních filmů (zde bude českou stranu zastupovat autor dokumentu Ivetka a hora Vít Janeček).

Podle Zaoralové bude mít více než čtvrtina filmů na festivalu světovou (19), mezinárodní (34) či evropskou (12) premiéru. Upozornila, že v soutěži Na východ od Západu se objeví Tycův snímek El Paso, který by právě tam mohl oslovit porotu. Sekce kritiků spolupracujících s časopisem Variety vybrala do desítky titulů i film Marii Procházkové Kdopak by se vlka bál.

„Zajímavé je, že snímky pocházející z bývalých socialistických zemí jsou podstatně pesimističtější než ty ze zemí kapitalistických. Vykládám si to tak, že za 20 let, které uplynuly od změny režimu, poněkud opadlo počáteční nadšení a euforie ze svobody. Režiséři vidí s odstupem času i její neblahé rysy včetně toho, jak je demokracie zneužívána. Dokonce i komunistickou stranou, která se jí neustále dovolává, aniž by připustila, že právě ona ji potlačovala,“ uvedla Zaoralová ke snímkům soutěžícím v hlavní soutěži.

Hvězdy na plátně i naživo

Na zahájení bude přítomen režisér Miloš Forman, který o den později ve Velkém sále Thermalu představí ve světové premiéře svůj film Dobře placená procházka. Těsně předtím pozdraví diváky před filmovým plátnem proslulý francouzský režisér Patrice Chéreau, jemuž karlovarská přehlídka uspořádá projekce šestice jeho snímků. Neděle bude patřit mimo jiné jeho krajance, slavné filmové a divadelní herečce Isabelle Huppertové, která před projekcí francouzského soutěžního snímku Villa Amalia převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.


Ve stejný den večer uvede v karlovarském divadle přední americký režisér Paul Schrader, který byl autorem scénářů ke Scorseseho snímkům Taxikář a Zuřící býk, zatím svůj poslední režijní počin Okamžik vzkříšení. Ve druhé polovině přehlídky doprovodí pět svých snímků osobitý americký filmař Alan Rudolph.

Dalším hvězdám budou patřit závěrečné dny. Bude mezi nimi herec, režisér a producent John Malkovich, který do Varů přiveze svůj režijní debut - politický thriller Tanečník seshora a dokument Which Way Home, pod nímž je podepsán jako jeden z producentů. V rámci závěrečného ceremoniálu dostane Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Stejným oceněním festival uctí o den dříve v karlovarském divadle tvorbu výtvarníka, scenáristy a režiséra Jana Švankmajera. Další hvězdný host, americký filmový a divadelní herec, režisér a producent Antonio Banderas, převezme 10. července od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu.


Řady hostů rozšíří britský inspektor Dalgliesh, jehož představitel, herec Roy Marsden, se dostaví coby doprovod své manželky, významné producentky Hilary Bevan Jonesové. Malkovichův režijní debut doprovodí italská herečka Laura Moranteová, kterou si v něm před osmi lety zahrála po boku Javiera Bardema.

Nové dvě karlovarské znělky představí v nezvyklé roli oscarového filmaře Jiřího Menzela, laureáta čestné festivalové ceny z roku 2003, a hollywoodského herce, režiséra a producenta Andyho Garciu, který byl na MFF Karlovy Vary oceněn v roce 2006. Loni hráli v jednotlivých verzích znělky držitelé Křišťálového glóbu Danny DeVito, Harvey Keitel, Věra Chytilová a Miloš Forman. I ty budou filmovým fanouškům připomenuty.

  • Karamazovi autor: Mateusz Skalski, zdroj: www.karamazovi.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/186/18568.jpg
  • El Paso zdroj: Total HelpArt T.H.A http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/747/74646.jpg
  • Isabelle Huppertová a Michael Haneke zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/964/96331.jpg
  • Legenda o Zorrovi zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94657.jpg
  • Miloš Forman autor: Jelena Vukotic, zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/273/27295.jpg