Robert Fulghum našlapuje v Praze zlehka

Praha - Speciálním hostem akce Praha čte dětem se stal známý americký spisovatel Robert Fulghum se svou ženou. Jejich vystoupení bylo vrcholem dvouhodinového večera, který se konal 17. října v pražském Martinickém paláci. Kromě slavného amerického spisovatele ze svých oblíbených dětských knížek četli přítomným návštěvníkům z řad dětí i dospělých třeba spisovatel Michal Viewegh, herečka Klára Issová nebo zpěvák Michal Malátný, který si ke čtení z knihy Praštěné pohádky od Ludvíka Aškenazyho dokonce lehl na pódium. Spisovatel a básník Pavel Šrut přečetl spolu s výtvarnicí Galinou Miklínovou úryvek ze své knihy Lichožrouti, která nedávno získala ocenění Kniha desetiletí. O hudební doprovod se postarali houslista Pavel Šporcl a skupina Chinaski. Večerem provázel herec a moderátor Lukáš Hejlík.

Robert Fulghum, který nejprve představil svoji nejnovější knihu Drž mě pevně, miluj mě zlehka, poté společně se svou manželkou zatančil argentinské tango. Fulghumův poslední titul je totiž věnován právě argentinskému tangu.

„Vím, proč mám rád Čechy - jsou jako to nejlepší pivo, temné, hořkosladké, s plnou chutí. A po pár pivech je mi vždycky dobře.“

/Robert Fulghum/

Že se čeští čtenáři dozvídají o Fulghumovi hned z první ruky, je zásluha redaktorky nakladatelství Argo Evy Slámové. Kvůli ní má novinka světovou premiéru právě v Česku. Ona sama se jí nedožila – zemřela loni na Štědrý den. „Je neobvyklé, aby se autor s editorem, zvlášť zahraničním, tak dobře znali. Většinou spolu zápasí. Byla velmi přemýšlivá, bystrá a měla smysl pro humor. Slíbil jsem, že moje nová kniha vyjde nejprve tady, protože mě o to požádala,“ řekl o Evě Slámové spisovatel. 

„Drž mě pevně, miluj mě zlehka vyjde v Česku ve světové premiéře. Robert Fulghum se s tangem poprvé setkal prostřednictvím obrazů své současné partnerky Willow Baderové a k napsání románu ho inspirovaly vlastní zážitky. Tango totiž pro Fulghuma není pouhým tancem, ale životní cestou, novým způsobem vnímání sebe i světa kolem,“ uvedla Michaela Kernová z divadla Ponec.

Její slova potvrzuje i sám autor. „Tango není jen tanec, je to kultura, styl, postoj, široké spektrum orchestrální i pěvecké hudby, není to jen pro tanečníky,“ vysvětluje Fulghum.

  • Robert Fulghum zdroj: Robert Fulghum vlastní archiv
  • Knihy Roberta Fulghuma zdroj: ČT24

„To, o čem píši, materiál, který zpracovávám je inspirován mým každodenním životem. To znamená, že se velmi soustředím na všechny detaily, mám u sebe vždy notýsek, chodím ulicemi a zapisuji si vše, co vidím. Každý spisovatel, který píše fikci, píše zároveň autobiograficky, musíte používat svůj mozek. Hlavní příběh knihy Drž mě pevně, miluj mě zlehka je součást mého života, taneční sál je skutečné místo a mnoho postav jsou reálnými osobami. Lidé se tam chtějí naučit tančit tango, ten, kdo z toho má strach, jsem vlastně já. Naposled, když jsem byl v České republice, řekl jsem, že se naučím tango, přátelé se smáli a nevěřili. A já dnes večer budu tancovat tango před obecenstvem. Už to dokážu. To je můj příběh,“ prozradil něco ze svého života Robert Fulghum v rozhovoru pro ČT24.

  • Robert Fulghum s Evou Slámovou zdroj: ČT24
  • Robert Fulghum v Praze zdroj: ČT24

Slavného spisovatele a zapáleného tanečníka v jedné osobě ve středu na své scéně přivítá i pražské divadlo Ponec, kde se bude konat improvizovaná argentinská tančírna. Fulghum by měl koncem týdne zamířit také na letošní Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě.

Čtyřiasedmdesátiletý texaský rodák Robert Fulghum se psaní začal věnovat až v posledních 20 letech svého života. Do té doby působil například jako unitářský pastor či malíř. Dodnes autor také zpívá a učí. Světoznámým se stal zejména díky knize úvah a postřehů Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Je také autorem titulů Už hořela, když jsem si do ní lehal a Opravdová láska.

Celé Česko čte dětem

V současnosti je do projektu zapojeno více než 550 institucí, jedná se především o základní a mateřské školy, knihovny, mateřská a rodinná centra, nemocnice, města a obce. Přes sedmdesát dobrovolníků pravidelně chodí číst dětem do nemocnic a v ČR působí přes 45 regionálních koordinátorů projektu.

„Už pět let se snažíme motivovat rodiče, aby svým dětem četli alespoň dvacet minut denně,“ uvedla Eva Katrušáková, ředitelka obecně prospěšné společnosti Celé Česko čte dětem. Posláním této společnosti je prostřednictvím čtení rodičů dětem budovat pevné vazby v rodině. Pravidelné předčítání dětem má velký význam pro rozvoj jejich emocionálního zdraví. Předčítání rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení a zároveň utváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem.