Rourkeho Wrestler je dojemný i na zabití

Praha - Do českých kin dnes vstupuje americké filmové drama Wrestler. Film zavádí diváky do prostředí wrestlingu, nesoutěžního profesionálního sportu, ve kterém jsou zápasy předem domluvené, ovšem realita je poněkud drsnější, než se všeobecně předpokládá. Snímek režiséra Darrena Aronofského byl velkou příležitostí pro Mickeyho Rourkea, který za svůj výkon v hlavní roli letos dostal Zlatý glóbus a byl nominován na Oscara. V hlavní ženské roli se objevila Marisa Tomeiová.

Přestože wrestling začínal jako pouťová a cirkusová atrakce, dnes je z něj miliardový průmysl, který vydělává na lístcích, smlouvách s televizemi, výrobcích a nahrávkách na DVD. Aronofského pojetí však odkrývá jeho krutější tvář, ale především vypráví o člověku, který wrestlingovému světu propadl natolik, že v obyčejném životě de facto nedokáže žít. 

Hrdinou filmu je profesionální wrestler Randy „The Ram“ Robinson, který koncem 80. let zaplňoval titulní stránky novin. O 20 let později se těžko protlouká životem, ve školních tělocvičnách a komunitních centrech kolem New Jersey vystupuje pro hrstky fanoušků. Stárnoucí a opotřebovaný hrdina se po prodělaném infarktu pokouší změnit způsob života. Snaží se navázat zpřetrhané vazby se svou dcerou a dokonce v sobě objeví touhu po vážnějším milostném vztahu. Ovšem člověk, který nikdy nedospěl k zodpovědnosti, který žil vždy ze dne na den v domnění, že tento mejdan nikdy neskončí, přes veškerou snahu své začlenění do obyčejné společnosti nezvládne.

Filmový opus o opuštěnosti, stáří a prázdnotě je vyprávěn pomalým tempem, skoro dokumentárním způsobem, což podtrhuje vynikající kamera Marysy Albertiové. Velmi působivá je např. úvodní sekvence, kdy ruční kamera sleduje hlavního hrdinu přes jeho rameno. Divák vidí to, co on a slyší jen jeho přerývaný dech a nesrozumitelné mumlání. Tímto filmovým postupem je publikum okamžitě a nekompromisně vtaženo do hrdinova světa, ze kterého se vymaní až s posledním jeho skokem do ringu.

Rourke hraje Rama úsporně a přesvědčivě. Snad v celém filmu se nanajde okamžik, který by nebyl dokonale zvládnutý, či odehraný na efekt. Ram Mickeyho Rourkea je dojemný, politováníhodný, někdy na zabití, smutný a tápající, ovšem vždy zachovávající si svou mužnost i vnitřní důstojnost. „Je to jeden z dokonalých příkladů, kdy se herec setkává se svou postavou a vzájemně se doplňují,“ napsal Mick LaSalle pro San Francisco Chronicle. Obecně herec za roli sklidil velké uznání. Je ovšem pravdou, že pod Aronofského režijí hrají výborně všichni. Za upozornění stojí především výkon Even Rachel Woodové v roli hrdinovy dcery.

Wrestling obsahuje prvky souboje, sportu a divadla. Přestože je nacvičený, i zde může dojít ke zranění či k úmrtí. Wrestling se stal oblíbenou zábavou po celém světě, ale nejrozšířenější je v USA, Kanadě, Japonsku a Mexiku. Od 60. do 70. let minulého století byl velmi populární i v Brazílii, kde se nazýval telecatch. Nejoblíbenější wrestleři se stávají národními hrdiny.

Osmapadesátiletý Rourke, který v mládí čtyři roky amatérsky boxoval, hrál například ve snímcích 9 1/2 týdne, Domino, Sin City - město hříchu, Vyvolávač deště, Rok draka a Střela. Na kurzy herectví ve slavném Actors Studiu v New Yorku si od poloviny 70. let vydělával mimo jiné jako vrátný v masérském salonu, vyhazovač v klubu transvestitů, hlídač parkoviště a pomocný drezér psů.

Darren Aronofsky (1969), scenárista, režisér a producent, se narodil v newyorském Brooklynu. Po studiích antropologie na Harvardu postgraduálně absolvoval filmovou režii na Americkém filmovém institutu. Jeho první celovečerní film Pí (1997), uvedený v roce 1998 na MFF KV ve výběru kritiků Variety, získal při své premiéře na festivalu Sundance cenu za režii. Do širšího povědomí se Aronofsky dostal halucinogenním dramatem Rekviem za sen (Requiem for a Dream, 1999). Snímek byl s nadšením přijat diváky v Cannes, v Karlových Varech a na mnoha dalších festivalech. Kontroverzní reakce nejen při svém premiérovém uvedení v Benátkách vzbudil další Aronofského film, „psychedelická pohádka“ Fontána (The Fountain, 2006). Zadostiučinění na nejstarším festivalu světa se talentovaný tvůrce dočkal už o dva roky později, kdy jeho snímek Wrestler získal Zlatého lva.

  • Poslední skok zdroj: spi-film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/977/97625.jpg
  • Ram v ringu zdroj: spi-film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/977/97624.jpg
  • Otec s dcerou zdroj: spi-film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/977/97623.jpg
  • Mickey Rourke jako wrestler Ram zdroj: spi-film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/977/97639.jpg
Vydáno pod