Karlovarský festival v předvečer svého závěru

Karlovy Vary - Režisér, výtvarník a scenárista Jan Švankmajer převzal dnes odpoledne na 44. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Prezident MFF Jiří Bartoška uvedl, že mu je velkou ctí ocenit osobnost tak výraznou nejen pro český, ale i zahraniční film. (Rekapitulaci předposledního festivalového dne se věnovaly páteční Události v kultuře - viz video)

Sám Švankmajer, kterého publikum v sále Městského divadla přivítalo bouřlivým potleskem, byl cenou potěšen. Jeho projev byl však velmi stručný a rozesmál zaplněný sál. „Celý život jsem si jenom hrál a nějaká česká nebo světová kinematografie mi mohla být ukradená. Sobeckost by se tedy podle mě neměla odměňovat. Nicméně za cenu festivalu děkuji,“ uvedl.

„Myslím si, že za pár let již nikdo nebude vědět, jestli jsem nekdy dostal nějakou cenu, důležité je, jestli za pár let pustí někdo moje filmy,“ řekl posléze v rozhovoru pro ČT24.

Události v kultuře (zdroj: ČT24)

Švankmajer je jedním z nejznámějších českých filmařů, patří mezi uznávané světové animátory. V tvorbě vychází ze surrealismu, jeho filmy překypují obrazností, prolíná se v nich skutečný svět s autorovou imaginací. Studoval v letech 1954 až 1958 scénografii a loutkovou režii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění.

Debutoval snímkem Poslední trik pana Schwarzewaldea a pana Edgara z roku 1964. Za svou tvorbu byl už několikrát oceněn. Už v 60. letech například získal třikrát cenu Trilobit, kterou uděloval a od roku 1991 opět uděluje filmový a televizní svaz Fites. Počtvrté jím byl oceněn v roce 1994. O rok později převzal Švankmajer Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.

Již zítra se 44. ročník našeho největšího filmového festivalu uzavře, pomalu se začíná hodnotit. „Z mého pohledu se zdál letošní ročník dobrý. Dokonce jsem slyšela z mnoha stran, že úroveň hlavní soutěže byla lepší než třeba vloni. Musím říct, že i reakce publika tomu nasvědčují. Ale pochopitelně to, co se líbí publiku, nemusí se líbit porotě, takže jsem momentálně velmi napjatá, jak porota rozhodne,“ uvedla mimo jiné pro pořad Události v kultuře programová ředitelka festivalu Eva Zaoralová. 

Statisticky vypadá zatím festival takto: akreditovaných účastníků 11880, z toho: - Festival Pass 10114, - filmových tvůrců 341, - filmových profesionálů 806, - novinářů 619, prodáno 122961 vstupenek, projekcí­ 367. V divácké soutěži zatím vítězí izraelský film Na velikosti záleží.

  • 44. ročník MFF Karlovy Vary autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96529.jpg
  • Eva Zaoralová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96535.jpg