B. B. King a jeho černá kytara Lucille kouzlí neobyčejné blues

Praha - Slavný bluesový kytarista a zpěvák vystoupí dnes v pražské Tesla Areně v rámci turné, na němž představuje své nejnovější album One Kind Favor. Údajně jde o jeho poslední koncert v Česku. Za svoji více jak 60 letou kariéru získal 15 cen Grammy a řadu dalších ocenění. Nezapomenutelné jsou jeho hity jako Sweet Little Angel, You Upset Me Baby či The Thrill Is Gone.

King se loučil již několikrát. Naposledy před třemi roky rozlučkový koncert v Brazílii zakončil slovy „nikdy neříkej nikdy“. A k radosti svých fanoušků hraje a zpívá dál. Současné turné, kam zařadil i Prahu, letos v lednu zdůvodnil s humorem: „Když přestanu, nedostanu zaplaceno!“

„Podle mého názoru 83letý B. B. King je stále při síle. Za posledních deset let se průměr jeho koncertů za rok blíží ke 300, což je obdivuhodné. Pokud se techniky týká, King vyniká nad jiné např. tím, jak krásně ohýbá tóny, nebo svým prstovým vibrátem. Konec konců z jeho techniky si hodně vzal třeba Eric Clapton a jeho následná generace,“ upozorňuje na originalitu hudebníka Vítězslav Štefl, hudební publicista.

Vítězslav Štefl o B. B. Kingovi (zdroj: ČT24)

„Vždy jsem musel pracovat více než ostatní, chyběl jsem, když se rozdával talent. Znám své limity, a tak se stále učím“, odhaluje své pochybnosti hudebník, který celý život zůstal věrný černé kytaře značky Gibson, které říká Lucille.

Svou technikou hry na kytaru ovlivnil mnoho slavných hráčů, kromě Erica Claptona i Jimiho Hendrixe nebo Johnyho Wintera. Několik let po sobě byl oceněn americkými hudebními časopisy nejlepším kytaristou roku a americký prezident ho v roce 1990 vyznamenal medailí za umění. Z 23 nominací vyhrál 14 cen Grammy. České publikum potěšil několikrát - poprvé počátkem 90. let v Praze, kam se vrátil i v roce 1998, a o dva roky později hrál ve Zlíně.

Riley B. King se narodil v roce 1925 ve městě Indianola ve státě Mississippi. Hře na kytaru se začal věnovat po druhé světové válce, kdy se odstěhoval do Memphisu. Začátkem padesátých let se stal diskžokejem, známým pod jménem Beale Street Blues Boy, které si posléze zkrátil na Blues Boy. Přidáním iniciál k příjmení nakonec vzniklo jméno, které ho proslavilo - B. B. King.

Vyrůstal bez otce a v devíti letech mu zemřela matka. Jako dítě musel pracovat na bavlníkových plantážích a v 15 letech skončil se školou. Snil o tom, že se stanem gospelových zpěvákem. V 18 letech se pro muziku rozhodl definitivně, opustil plantáže a odjel stopem do Memphisu uskutečnit svůj americký sen. Po prvních úspěších tehdy zakoupil starý autobus a tím pak spolu se svých orchestrem sjezdil celé Spojené státy. Vlastním autobusem cestuje pořád, i když o poznání luxusnějším. Byl dvakrát ženatý, manželství však nevydržela nápor jeho koncertů. Má 15 dětí s různými ženami. Všechny své děti, vnoučata i pravnoučata prý podporuje.