Český Krumlov slaví 700 let především hudbou

Český Krumlov - Hudební projekt Vodní hudba pro Český Krumlov zazněl dnes večer u příležitosti oslav 700 let města. Koncert je součástí Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, který skončí 22. srpna. Pro návštěvníky je připraveno 21 koncertů a představení konaných v 7 různých zajímavých prostředích Českého Krumlova, z toho 13 z nich se uskuteční pod širým nebem. Pestrá nabídka hudebních žánrů, orchestrů a sólistů z domova i zahraničí je určena širokému okruhu milovníků hudby. Klasická hudba bude již tradičně základním programovým kamenem festivalu. Většina koncertů podpoří vyplavené jihočeské obce.

Koncert na náměstí Svornosti zahájilo unikátní vokálně-instrumentální dílo, věnované čtyřem vládnoucím šlechtickým rodům. Vodní hudbu pro Český Krumlov vytvořil skladatel František Xaver Thuri před 13 lety na objednávku festivalu k jeho pátému výročí.

Hvězdnou tváří festivalu se pro tento ročník stala světoznámá operní diva Renée Flemingová (USA), která je považována za jednu z nejlepších současných sopranistek světa. Zazpívá v Pivovarské zahradě na Operním galakoncertu 18. července od 20:30 se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod taktovkou Johna Keenana (USA). 

Lyrický soprán americké pěvkyně Renée Flemingové opěvují kritici jako „dokonalý, nejlepší, smyslný“, jeden recenzent napsal, že „má hlas jako lístky růží padající z nebe“. A světoznámý dirigent sir Georg Szolti jednou řekl: „Ve svém dlouhém životě jsem se setkal jen s dvěma soprány takové kvality, ten druhý měla Renata Tebaldiová.“ O Flemingové se dokonce říká, že zpívá srdcem a duší. Padesátiletá pěvkyně již několikrát koncertovala v ČR, zajímavostí je, že její prarodiče pocházejí z Prahy. 

Festival probíhá napříč různými hudebními žánry. „Před pěti lety jsme zavedli tradici národních večerů. Po francouzském, irském nebo španělském přichází letos maďarský, který je převážně složen z lidové hudby. Hvězdou večera je Palya Bea. Dalším mimožánrovým koncertem je výjimečný večer s Karlem Gottem a Evou Urbanovou, který je postaven na prolínání populární a vážné hudby. 15. srpna je pak na programu druhý díl Noci na Broadwayi,“ uvedl ředitel festivalu Jaromír Boháč.

Město Český Krumlov slaví v letošním roce 700 let. Výročí je oslavováno průběžně pestrým kulturním a odborným programem. „Jubileum připadá na 2. srpna, protože v roce 1309 se poprvé v listině označuje Krumlov jako město. Ve výroční den bude otevřena výstava originálu listiny Jindřicha I. z Rožmberka. Navazovat budou například Svatováclavské slavnosti. Vychází také kniha o historii i současnosti Krumlova,“ upozornil starosta města Luboš Jedlička.

V červnu se jubileum odrazilo rovněž v programu Slavností pětilisté růže, kde se objevila všechna historická období od těch nejstarších až po rokoko.

  • Renée Flemingová autor: ČT24, zdroj: Decca Classics http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/725/72487.jpg
  • Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zdroj: Český Krumlov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/992/99188.jpg
  • Mezinárodní hudební festival Český Krumlov autor: ČT24, zdroj: Český Krumlov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/992/99187.jpg