Lidé chtějí vidět trojrozměrně

Praha - Celovečerní filmy promítané 3D technologií lákají do kin stále více diváků. Trojrozměrné filmy totiž čím dál víc zajímají velká hollywoodská studia. Například společnosti Dreamworks a Walt Disney Pictures oznámily, že veškeré animované filmy budou uvádět už jen trojrozměrně. Mimo jiné jde o snahu kin vzdorovat stále silnější konkurenci filmů na DVD.

Jen během letošního roku se v české distribuci objeví dvacet celovečerních trojrozměrných filmů nejrůznějších žánrů. Mezi nimi třeba první 3D horor Krvavý Valentýn nebo loutková Koralína kultovního režiséra Tima Burtona.

„U snímků, které byly distribuovány v běžných 2D kinech a zároveň i jako 3D, převyšovala návštěvnost trojrozměrných několikanásobně návštěvnost dvojrozměrných,“ uvedl ředitel sítě Cinema City a kina Imax Oldřich Kubišta.

Nic nového v kině 

Přes současný boom mají 3D kinotechnologie kořeny už v samotných začátcích kinematografie na konci 19. století. Jejich první velká vlna v 50. a 60. letech dorazila i do tehdejšího Československa.

„Někdy v roce 1953 se adaptovalo na stereoskopické promítání kino Praha na Václaváku a po několik sezon je tam bylo možné zhlédnout. Většinou šlo o filmy ze Sovětského svazu, Maďarska nebo krátké české filmy,“ potvrdil filmový publicista Jan Kolář.

Na řadu desetiletí pak byly trojrozměrné filmy odsunuty na vedlejší kolej. Druhý dech nabraly až s digitalizací. Do letošního roku je v Česku bylo možné vidět pouze v kině Imax. Dnes je k dispozici 19 kinosálů vybavených digitálním projektorem a speciálně upraveným plátnem.

Letošní českou sezonu trojrozměrných premiér završí dlouho očekávaný snímek Avatar amerického režiséra Jamese Camerona. Premiéru bude mít v polovině prosince.