Avishai Cohen zabrnkal na Struny podzimu

Praha – Festival Struny podzimu přivítal izraelského jazzového basistu, skladatele a zpěváka Avishaje Cohena a jeho trio. Židovský muzikant s českými kořeny, který jazz zpestřuje židovskou a arabskou hudbou, uvedl v rámci evropského turné skladby ze svého nového oceňovaného alba Seven Seas.

Kromě zpěváka Bobbyho McFerrina nemá v Česku patrně žádný jazzman tak oddané publikum jako právě Avishai Cohen. Festival proto nabídl dva Cohenovy koncerty v jediný večer. „Obvykle na něco takového nepřistoupím, ale byl tady velký zájem o vstupenky,“ řekl Cohen. Za strhujících devadesát minut si Avishai Cohen vysloužil ovace vestoje.

Jazzmanova cesta mezi světovou špičku vedla z domovského Izraele přes newyorské staveniště, kde se živil manuálně. Do kapely si ho potom vybral proslulý klavírista Chick Corea. Nyní vydává desky u nejslavnějšího jazzového vydavatelství Blue Note a nové album propaguje s dvěma mladičkými jazzmany, kteří pocházejí stejně jako on z Izraele. „Jak rodiče někdy říkají: Jsem rád, že si nemusíš projít tím, co já. Nechci mluvit jako rodič, ale těší mě, že se jim už teď dostává uznání, které jim patří,“ dodal.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Šestnáctý ročník Strun podzimu začal 26. září a do 10. listopadu představí například amerického pianistu a skladatele Roberta Glaspera, britského operního pěvce sira Willarda Whita, korsickou vokální polyfonii v podání souboru A Filetta a mezzosopranistku Vivicu Genauxovou.