České knihy oceněny na veletrhu ve Frankfurtu

Praha -  Tomáš Zmeškal získal na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem za debutový román Milostný dopis klínovým písmem Cenu Evropské unie za literaturu za rok 2011. Nejlepší učebnicí kontinentu se stala Prvouka pro druháky a zvláštní uznání udělila porota Zeměpisu pro devátou třídu. Samotné ocenění si spolu s dalšími 12 letošními laureáty převezme Zmeškal 28. listopadu v Bruselu.

Vyhlášení letošních vítězů z 12 zemí proběhlo na Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, kterého se Zmeškal sám účastnil. „Když člověk nepodléhá efemérním literárním módám, tak je psaní v podstatě velmi osamělá záležitost. Je tedy příjemné být ze samoty vytržen a upozorněn na to, že jeho texty oslovují i čtenáře, se kterými při psaní vlastně nepočítáte,“ okomentoval na veletrhu svůj úspěch autor.

Zmeškal vystudoval obor anglický jazyk a literatura, pracoval jako odborný asistent na Univerzitě Karlově, lektor, překladatel, tlumočník a jako středoškolský pedagog. V současné době je spisovatelem na plný úvazek a pracuje na svém třetím románu.

Přebal knihy Tomáše Zmeškala
Zdroj: ČT24

Za svou prvotinu Milostný dopis klínovým písmem (2008) byl nominován na cenu Magnesia Litera (2009), získal 2. místo v anketě Lidových novin „Kniha roku 2009“ a obdržel Cenu Josefa Škvoreckého (2009). O rok později si nominaci na stejné ocenění vysloužil i autorův druhý román Životopis černobílého jehněte (2009).

Přebal oceněné učebnice na frankfurtském knižním veletrhu
Zdroj: ČT24

Literární cena Evropské unie je udělována talentovaným literátům z 27 členských států EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska a z kandidátských zemí pro vstup do unie. Každý rok je vyhlášeno po jednom laureátovi z devíti až 12 zemí. Během tří let tak byla cena udělena postupně autorkám a autorům z celkem 35 zemí. Cílem akce je vyhledávání talentovaných autorů a prezentace jejich děl v zahraničí. Cena je spojena s finanční odměnou ve výši 5000 eur pro každého z oceněných.