Holešov se otevřel židovské kultuře

Holešov - V rámci festivalu Týden židovské kultury, který právě probíhá v Holešově na Kroměřížsku, se dobrovolníci z celého světa podílejí i na úklidu židovského hřbitova. Je to praktická součást akce, která umožňuje seznámit se více s historií a kulturou místní židovské komunity. Do Holešova přišli Židé v 15. století, když byli vyhnáni z tehdejšího královského města Olomouce. Postupem času jich tu žilo 1700. Po 2. světové válce se jich z koncentračních táborů vrátilo jen 15.

„U nás v celé zemi jsou jen 2 nebo 3 židovské synagogy, o judaismu vím jen z knížek, tady vidím židovskou kulturu zblízka, proto jsem sem přijela,“ řekla Rioko Shimada, dobrovolnice z Japonska.

„Festival umožňuje vlastně dozvědět se víc informací nejen o místní židovské komunitě, ale i obecně o židovské otázce. To zde umožňují třeba filmy nebo koncerty,“ doplnila další dobrovolnice Markéta Pašová.

Reportáž Petry Svěrákové (zdroj: ČT24)

„Snažíme se připomenout hrůzy, které se staly. Židovský národ obětoval 6 milionů Židů, to by se nemělo nikdy zapomenout. V Holešově se dodnes dochovalo židovské ghetto. I když k vidění jsou už jen zbytky. Co nezničili nacisté, zlikvidoval v 70. letech tehdejší režim,“ uvedl Jiří Richter, organizátor festivalu.

Nejvýznamnějším symbolem židovské komunity v Holešově zůstala Šachova synagoga s unikátní lidovou výzdobou. To je také místo, kde se podstatná část festivalu odehrává. Týden židovské kultury zakončí v sobotu koncert právě v synagoze a také v zámeckém parku, kde se nakonec bude také promítat dokument Olivera Morgensterna o tomto festivalu.

Bývalé židovské ghetto v Holešově
Zdroj: ČT24
Vydáno pod